GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 mei 2003 18:22
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Voedsel- en Warenautoriteit mag niet naar Landbouw

(28 mei 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de Minister-president de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de plaatsing van de Voedsel- en Warenautoriteit. Ingezonden 28 mei 2003


1. Klopt het dat de politieke verantwoordelijkheid voor de Voedsel- en Warenautoriteit (VWa) wordt overgeheveld naar het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ?


2. Wat zijn de redenen geweest voor deze verandering van verantwoordelijkheid?


3. Is de plaats van de VWa aan de orde geweest in de verdeling van de ministersposten, tijdens de formatie en/of tijdens het constitutionerend beraad?

4. Waarom wordt met dit besluit alsnog de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer genegeerd om de VWa onder de verantwoordelijkheid te laten vallen van de minister van VWS?

5. Bent u met de GroenLinks-fractie van mening dat door dit besluit het risico van belangenverstrengeling tussen het landbouw-economisch belang en het belang van voedselveiligheid vergroot is? Zo nee, waarom niet?

6. Deelt u de mening, dat de overheveling om meer gaat dan 'alleen over potloden en pennen', zoals een woordvoerder van de VWa beweert? Zo ja, waarom heeft u dan tot de overheveling besloten? Zo nee, hoe heeft de woordvoerder van de VWa dan tot deze uitspraak kunnen komen?

7. Hoe denkt u te kunnen garanderen dat de VWa, ondanks dit besluit, kan functioneren als onafhankelijke autoriteit?

8. Klopt het, dat men op het ministerie van Volksgezondheid minder gelukkig is met het besluit? Zo ja, waarom heeft de minister van Volksgezondheid dan toch ingestemd met dit besluit?

9. Bent u bereid deze vragen, met het oog op het debat over de regeringsverklaring, vóór 10 juni a.s. te beantwoorden?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -