Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Geen vliegverbod boven stiltegebieden

Er komt geen vliegverbod voor sport-, les- en reclamevliegtuigjes (kleine luchtvaart) boven stiltegebieden. Dit heeft staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede Kamer laten weten.
De Tweede Kamer had gevraagd om een algeheel vliegverbod van kleine luchtvaart boven stiltegebieden en een verhoging van de minimumvlieghoogten. De staatssecretaris heeft na overleg met de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu het verzoek afgewezen omdat zo'n verbod moeilijk te handhaven is. Vanuit de lucht kan een piloot vaak niet zien of hij boven een stiltegebied vliegt. Daarnaast is vanaf de grond moeilijk te controleren of een vliegtuig boven of langs een dergelijk gebied vliegt.
Ook komt er geen verhoging van de minimumvlieghoogten. Het risico op botsingen tussen klein luchtverkeer en groot (militair) luchtverkeer zou daardoor toenemen.Schultz van Haegen vindt wel dat vliegen over stiltegebieden zoveel mogelijk vermeden moet worden. Daarom start het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een campagne gericht op de luchtvaartsector met het verzoek stiltegebieden zoveel mogelijk te vermijden.
Lees meer in de brief aan de Tweede Kamer.