Partij van de Arbeid

PERSBERICHT
PvdA-voorlichting
Binnenhof 1a
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 28 mei 2003

Vragen bij burgemeestersbenoeming in Eindhoven

Enige tijd geleden heeft de gemeenteraad van Eindhoven haar voordracht voor de burgemeestersbenoeming bekendgemaakt. De voordracht van de VVD-kandidaat had echter heel wat voeten in aarde. PvdA Tweede-Kamerleden Mariëtte Hamer, Jan Boelhouwer en Martijn van Dam hebben daarom samen met kamerleden van de SP, Christenunie, GroenLinks en de LPF vragen gesteld aan de ministers Remkes en De Graaf van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In diverse media werd melding gemaakt dat er sprake zou zijn van een overeenkomst tussen het CDA en de VVD over de verdeling van twee politieke posten in Noord-Brabant. Als de liberalen de burgemeester van Eindhoven mochten leveren, zou het CDA de post van Commissaris van de Koningin behouden. Die afspraak zou, volgens de media, zijn gemaakt tijdens de onderhandelingen van het nieuwe kabinet.

De kamerleden vragen nu aan de beide bewindspersonen op Binnenlandse Zaken of er daadwerkelijk sprake is van een dergelijke overeenkomst en hoe dit zich dan verhoudt met de wens van het kabinet om te komen tot een gekozen burgemeester. De kamerleden verzoeken de bewindspersonen de vragen met spoed te beantwoorden. In ieder geval voordat er een definitief besluit over beide procedures is gevallen. De volledige vragenlijst treft u bijgaand aan.