Partij van de Arbeid

Schriftelijke vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.


Hebt u kennisgenomen van het bericht in de Volkskrant d.d. 27 mei 2003?


2.


Klopt het dat dhr. Hillen, ex-kamerlid van het CDA als voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen dhr. De Graaf (CDA) heeft opgevolgd?


3.

Wat is de procedure voor de benoeming van de voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen? Hebben zich meerdere kandidaten gemeld voor de functie van voorzitter? Zo ja, hoeveel?


4.

Op grond van welke kriteria is de keuze op dhr. Hillen gemaakt? Op grond van welke kriteria is niet voor andere kandidaten gekozen?


5.

In hoeverre is voldaan aan artikel 1b van de wijziging van de Ziekenfondswet, de Wet tarieven gezondheidszorg en de Wet ziekenhuisvoorzieningen waarin staat dat "benoeming plaatsvindt op grond van deskundigheid die nodig is voor de uitoefening van de taken van het College alsmede op grond van maatschappelijke kennis en ervaring"en "bij de samenstelling van het bestuur van het College wordt gestreefd naar evenredige deelneming van vrouwen en personen behorende tot etnische of culturele minderheidsgroepen"?.


6.

Kunt u aangeven waarom in een demissionaire periode op de valreep, namelijk 26 mei jl, een dag voor het installeren van een nieuw kabinet, tot de benoeming van de voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen is overgegaan?


---


1. de Volkskrant d.d. 27 mei 2003