Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-134

Den Haag, 28-05-2003

Douane Amsterdam neemt grote partij synthetische drugs in beslag

Medewerkers van de Douane Amsterdam hebben vorige week een zeer grote partij synthetische drugs in beslag genomen. De aangetroffen partij bestond uit 117 kilo Amfetaminepasta, bijna 6 kilo MDMA-pasta, circa 267.000 XTC-pillen, 90 liter BMK (Benzyl Methyl Keton) en laboratoriumapparatuur. De Douane vond de drugs tijdens een controle van een loods in Oostzaan.

Indien van de 117 kilo Amfetaminepasta tabletten zouden zijn gemaakt, zou dat goed zijn voor ruim 3,5 miljoen pillen. Over het algemeen wordt Amfetamine als poeder (per gram) verkocht met name in het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. Van de bijna 6 kilo MDMA-pasta zouden circa 70.000 XTC-pillen gemaakt kunnen worden. De 90 liter BMK is goed voor de fabricage van 1,3 miljoen Amfetaminetabletten. Pillen met de werkzame stof Amfetamine worden vaak als XTC-pillen verkocht. Zouden de pillen op de markt gebracht zijn dan zou de straatwaarde circa 20 miljoen euro bedragen.

De aangetroffen partij drugs is een van de grootste partijen synthetische drugs die de Douane de afgelopen jaren heeft onderschept. In 2002 nam de Douane in een heel jaar circa 2 miljoen XTC pillen in beslag.

Twee verdachten zijn aangehouden. De zaak is overgedragen aan Kernteam Zuid-Nederland/Unit Synthetische Drugs die de zaak verder onderzoekt. De partij drugs is vernietigd.

GHB

Eind april vond de Douane Amsterdam tijdens een controle-actie op een haventerrein in Amsterdam 17 liter GHB (Gamma hydroxybutyraat). De Douane trof ook honderden plastic ampullen met schroefdop aan, die vermoedelijk voor de distributie waren bestemd. De GHB werd aangetroffen in jerrycans en flessen. De aangetroffen hoeveelheid GHB is goed voor duizenden doses. Het is voor de Douane de grootste hoeveelheid GHB die ooit is aangetroffen.

Tijdens deze actie stuitten Douanemedewerkers in 3 containers op apparatuur (afzuiginstallaties, droogkasten en lampen) bestemd voor wietplantages. Verder werden 50 kilo hasjiesj, een gaspistool en een gestolen brommer aangetroffen. De actie vond plaats op een haventerrein waar circa 100 containers gecontroleerd werden. De containers worden verhuurd voor opslagdoeleinden.

De GHB, de apparatuur voor de wietplantages en de hasjiesj zijn vernietigd.