Gemeente Groningen

woensdag 28 mei:
Nieuwe Wet Werk & Bijstand geeft gemeenten meer vrijheid in reïntegratiebeleid
Verkennende notitie B&W: mogelijkheden onderzocht om Melkertbanen overeind te houden ondanks grote bezuinigingen
Landelijke bezuinigingen ter hoogte van 8 miljoen euro en de invoering van de nieuwe Wet Werk & Bijstand (WWB) zouden er in Groningen in beginsel niet toe mogen leiden dat de 1.700 Stadjers met een Instroom/Doorstroom-baan in een uitkeringssituatie terecht komen. Voor dit actuele vraagstuk ziet het college van burgemeester en wethouders zich geplaatst nu bekend is geworden dat de Haagse maatregelen met name de subsidie voor de I/D-banen treffen.
De bezuinigingen en de nieuwe wet dwingen het Groningse college in 2004 tot ingrijpende keuzes op het gebied van gesubsidieerd werk en reïntegratie van langdurig werklozen. Deze verkenning van het college laat zien hoe I/D-banen voor de stad behouden zouden kunnen blijven. Op 11 juni wordt deze verkenning besproken met de raadscommissie Werk & Inkomen.

De verkenning laat zien hoe er op een evenwichtige manier bezuinigd kan worden, hoe de I/D-regeling effectiever gericht kan worden op uitstroom naar regulier werk en daarbij recht te doen aan het maatschappelijk nut van de I/D-banen. Op werkgevers kan een beroep worden gedaan om 200 I/D-banen om te zetten in reguliere banen (te witten). Daarnaast zou de gemeente 500 I/D-banen, die maatschappelijk onmisbaar zijn, voorlopig zelf kunnen blijven subsidiëren. Ook wordt gedacht aan de mogelijkheid om de loonkostensubsidie voor de werkgever met 1.000 euro per baan te verminderen. De bezuiniging kan daarnaast deels worden opgevangen door het niet opvullen van de I/D-plekken, die ontstaan door natuurlijk verloop.

Niets doen leidt tot grote risicos
De huidige I/D-regeling slokt méér dan de helft van het reïntegratiebudget op (in 2003 bedraagt het budget 50,8 miljoen euro). Niet ingrijpen leidt er volgens de verkenning van het college toe dat er veel minder bijstandsgerechtigden en nieuwe werklozen op weg naar werk kunnen worden geholpen. Veel meer mensen in de bijstand betekent dat in de nieuwe WWB het risico van tekorten op het bijstandsbudget snel oploopt. Met alle financiële gevolgen voor de gemeente Groningen zelf. Volgens de nu beschikbare informatie schat het college het maximale risico in op 12 miljoen euro per jaar.

Meer regelvrijheid door nieuwe wet
De nieuwe Wet Werk en Bijstand, die naar verwachting op 1 januari 2004 ingaat, biedt gemeenten de mogelijkheid een eigen reïntegratiebeleid te voeren. Dit betekent meer regelvrijheid voor de gemeente maar ook het volledig dragen van de financiële verantwoordelijkheid. Reageren op deze notitie? Mail naar g.p.sewnandan@sozawe.groningen.nl