Vereniging Milieudefensie

persbericht

Milieudefensie aanwezig bij G8 in Evian

Amsterdam, 28 mei 2003 --- Milieudefensie is van vrijdag 30 mei t/m zondag 1 juni aanwezig in het Franse Evian, tijdens de bijeenkomst van de G8. Op de agenda staan onder meer de WTO-onderhandelingen voor de komende ministeriele conferentie. Samen met andere Friends of the Earth-groepen protesteert Milieudefensie tegen de plannen voor een investeringsverdrag van de WTO. In plaats daarvan eist de milieuorganisatie internationaal bindende regels voor bedrijven.

Tijdens de G8 staan de WTO-onderhandelingen voor de volgende ministeriele conferentie in de Mexicaanse stad Canczn, begin september, op de agenda. Daar wordt besloten of de WTO een verdrag over investeringen opneemt. Milieudefensie heeft ernstige bezwaren tegen zo'n verdrag omdat het internationaal opererende bedrijven teveel macht biedt om te investeren waar en hoe ze willen. Tegelijk wordt het voor overheden in landen moeilijker gemaakt regels te stellen aan investeringen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, arbeid en mensenrechten. De meeste ontwikkelingslanden zijn daarom tegen een investeringsverdrag. Nederland, Europa en de Verenigde Staten daarentegen zijn krachtige pleitbezorgers vssr dit verdrag. Het bedrijfsleven uit deze landen krijgt er veel extra vrijheden door terwijl er nauwelijks verplichtingen tegenover staan.
.
Milieudefensie pleit voor internationaal bindende regels voor bedrijven in VN-verband. Op deze manier kunnen bedrijven aansprakelijk gesteld worden voor eventuele negatieve gevolgen van hun activiteiten.

Activiteiten Milieudefensie tijdens de G8:
* Voorzitten van een debat over strategie van de sociale beweging richting WTO top in Canczn; vrijdag 30 mei om 19.00 uur, in het Centre Martin Luther King, Rue du Dr Baud (vlakbij het station van Annemasse)
* Workshop over investeringen, zaterdag, 15.00 uur, intergallactic village (Annemasse, vlakbij Aerodrome, precieze tijd en locatie pas de dag zelf beschikbaar)
* Giant Action: 'Rights for people, rules for big busssines', (met een metershoge reus die de macht van het bedrijfsleven symboliseert) op vrijdag 30 mei om 17.30 uur en zaterdag 20.00 uur op Rue du Dr Baud in Annemasse (tegenover het Centre Martin Luther King).
Meer informatie:
Milieudefensie Persvoorlichting: 020 5507 333, ter plekke in Evian: Anne van Schaik: 06-47426521 www.milieudefensie.nl


---