Gemeente Nuth



29-05-2003


Uitreiking koninklijke onderscheiding voor G. Blaauw uit Schimmert

Op woensdag 28 mei 2003 reikte burgemeester Binderhagel een koninklijke onderscheiding (KO) uit aan de heer Gerhard Blaauw. Tijdens zijn afscheid (pensioen) ontving hij de KO. Hij vierde zijn afscheid in de de Wenckebachzaal van het Atrium MC te Heerlen. Dit begint om 16.45 uur. Voor al zijn verdiensten werd de heer Blaauw benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Verdiensten
Decorandus is een vooraanstaand neurochirurg die vanaf 1966 in deze functie werkzaam is. Hij rondt zijn carrière af in het Atrium Ziekenhuis Heerlen en het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Naast zijn drukke werkzaamheden als neurochirurg zag decorandus steeds kans lid te zijn van diverse commissies en verenigingen binnen de medische wereld.

Enkele van deze commissies zijn:

* van 1987 tot 1998 lid van Commissie Melding Incidenten Patiënten (MIP) van het Atrium;

* van 1990 tot heden lid van de Intercollegiale Toetsing Commissie (ITC) van het Atrium;

* sedert 1997 lid en binnenkort voorzitter van de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het Atrium;

* medewerker aan CBO-projecten, zoals richtlijnen behandeling pijn, richtlijnen rijvaardigheid bij neurochirurgisch aandoeningen en opstellen richtlijnen behandeling carpale tunnel syndroom;
* van 1974 tot heden lid van de Commissie van Beentumoren te Leiden;
* van 1975 tot 1985 lid van een landelijke commissie orbita-aandoeningen bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis Amsterdam.

Op bestuurlijk niveau heeft hij zitting in:

* Raad van Advies van de zelfhulpgroep van ouders van kinderen met een obstetrisch plexus brachialis letstel;

* de Erbse Parese Vereniging Nederland;

* van 1994 tot heden voorzitter van de multidisciplinaire Plexus Brachialis Werkgroep Limburg;

* lid van het Consilium Neurochirurgen.

Van 1986 tot 1992 was hij vaste deskundige bij de Raad van Beroep te Roermond en van 1992 tot heden bij de Raad van Beroep te Maastricht. Hij gaf vele voordrachten bij internationale congressen en symposia en daarnaast heeft hij bijna 100 publicaties geschreven, alleen of samen met anderen.

Als onderzoeker heeft de heer Blaauw een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de behandeling van het zorgenaamde plexux brachialisletsel (een zenuwletsel) populair gekend onder het lamme armpje.

Overige verdiensten
In periodes van twee weken werkte hij als neurochirurg in Paramaribo om operaties te verrichten waarvoor geen lokale expertise bestond. Op deze wijze verleende hij ontwikkelingshulp.

Persoonlijke gegevens dhr. Blaauw
De heer Gerhard Blaauw is geboren in 1938 te Padang (Nederlands Indië) en zijn adres is de Bockhofweg 14, 6333 AZ Schimmert. Hij is gehuwd en heeft twee zonen.