ChristenUnie


Dossier: Waarden en normen Dinsdag 28 Mei 2002 - 16:19

De roep om normen en waarden wordt steeds sterker. Zowel politiek Den Haag als de gewone man in de straat vindt dat Nederland verloedert en dat het hoog tijd is om normen en waarden weer aan de man te brengen gebracht. Maar over welke normen- en waarden praten we dan? Wat is de rol van de overheid? En welke rol kunnen kerken spelen? In dit dossier vindt u alle bijdragen van de ChristenUnie over dit onderwerp, achtergrondinformatie en actuele links.

ChristenUnie: Samen leven naar Bijbelse waarden

04-06-2003 - De ChristenUnie had in 2003 als campagne slogan "Samen leven naar Bijbelse waarden". In het waarden & normen debat bekleed de partij een voortrekkersrol. Zo bepleitte de Tweede kamerfractie de instelling van een commissie wat werd overgenomen door premier Balkenende. Helaas is deze commissie er later toch niet gekomen. Verder stond de ChristenUnie aan de basis van het Goudse project om te komen tot 10 stadsregels dat nu in veel andere plaatsen in Nederland navolging vindt. In Amersfoort won de ChristenUnie met haar project Veilig Amersfoort een verkiezing waarbij alle partijen projecten mochten aandragen. Dit project wil o.a. de rol van de burger bij de veiligheid vergroten. Tenslotte participeert de ChristenUnie in het Platform normen en waarden.

Nieuws Lokaal:

* Vloekverbod: voor respectvol taalgebruik - 19-5-2003 Website ChristenUnie Zwartewaterland

* Veilig samenleven in Gouda: Gouden stadsregels voor Gouda -
1-10-2002

* Veilig samenleven in Amersfoort - 1-10-2002
Nieuws Tweede Kamer:

* Debat met informateurs - 20-5-2003
Wat er ook een beetje bij hangt is het thema van waarden en normen. Het wordt eigenlijk alleen bij veiligheid en immigratie aangestipt, maar over het brede debat, dat nu juist door maatschappelijke organisaties en bijv. de kerken actief is opgepakt, lees ik niets meer. Is dit stilletjes van de agenda afgevoerd, omdat VVD en D66 er niets in zien of mogen we nieuwe impulsen verwachten?

* Evangeliebelijders gevraagd, toen en nu - 16-1-2003 Mr. G. Groen van Prinsterer-lezing door Gert Schutte
Zalm, Balkenende en vele anderen zeggen het in feite Thorbecke na: Laat ons wetten maken en laten we elkaar niet vermoeien met discussies over ieders beginselen. Maar de ChristenUnie zal hierin nazaat van Groen moeten blijven door zich te confronteren met de beginselen die aan het beleid ten grondslag liggen en deze te toetsen aan universele normen, zoals we die aantreffen in Gods Woord.

* De campagne is begonnen: kansen en uitdagingen! - 4-1-2003 Speech André Rouvoet
Van harte hoop ik dat het CDA zich daarbij zal willen ontdoen van die merkwaardige schroom om letterlijk openhartig te zijn over de bron van de eigen politieke overtuiging, een schroom die de partij in het door mij aangevraagde debat over waarden en normen nog bevangen hield, waardoor we wel te horen kregen waar het CDA drie-komma-nog-wat miljard vandaan haalt, maar niet waar men zn waarden en normen vandaan haalt. (...) Waarden en normen zijn niet los verkrijgbaar, zijn geen bedenksels van politici. De Britse geleerde en christen-apologeet C.S. Lewis schreef eens dat de menselijke geest net zo min de mogelijkheid heeft om een nieuwe waarde uit te vinden als om een nieuwe primaire kleur te bedenken. Dat kan dus niet en het is ook niet nodig! Het gaat erom dat we de vertrouwde waarden en normen, die ons in het Woord van God worden aangereikt, toepasbaar maken in actuele vraagstukken.
* Bijdrage Andre Rouvoet Debat normen en waarden - 18-12-2002 Welnu, de reden dat ik dit debat heb aangevraagd ligt in het grote belang dat mijn fractie hecht aan het publiek spreken over én handelen naar waarden en normen, ook in deze zaal. Democratie is immers meer dan een procedure om tot besluiten te komen.
* Interview André Rouvoet uit HandSchrift - 20-11-2002 Ik heb een hekel om in algemene termen te spreken in het waarden en normen debat. Wij spreken vanuit bijbelse waarden en normen. Ook andere partijen pleiten voor solidariteit, maar het gaat ons om de erkenning dat we te maken hebben met zorg voor mensen die niet goed voor zich zelf kunnen opkomen, maar die aanspraak moeten kunnen maken op onze zorg.

* Toespraak Rouvoet: Samen leven naar Bijbelse waarden - 9-11-2002 Het is goed dat het debat over waarden en normen eindelijk op gang is gekomen. We hebben er lang genoeg op aangedrongen, zonder bijval te krijgen van wie dat verwacht kon worden. Maar met het overnemen van een concrete suggestie van Kars Veling door de minister-president is dit cruciale debat dan eindelijk geagendeerd. Dat is goed. Maar we zijn niet zomaar tevreden gesteld! Tot dusverre blijft het steken in een vaag en vrijblijvend spreken over waarden en normen. Het gaat ons om de bijbelse waarden en normen, die werkelijk heilzaam zijn voor de samenleving, maar die ook verplichtend zijn. Minister-president Balkenende opperde om vooral aan te sluiten bij de ergernissen van de burgers. Wel, laat ik u zeggen: als het debat daartoe beperkt zou blijven, dan wordt het een armoedig en onvruchtbaar debat. Het gaat er natuurlijk niet om wat u en ik prettig vinden en wat ons ergert, alsof dat normatief zou zijn voor het handelen van de overheid. Het gaat om wat waardevol en fundamenteel is in het samenleven van mensen!

* 'Samenleving vindt kerk niet meer interessant' - 7-11-2002 Nederlands Dagblad
Kan de kerk dan nog wel een rol spelen in het normen- en waardendebat van de regering-Balkenende? Zeker, zei ChristenUnie-parlementariër Leen van Dijke tijdens een forumdiscussie in Utrecht.

* Leen van Dijke: Kerk heeft zichzelf naar rand samenleving gemanoeuvreerd - 6-11-2002 www.eo.nl
Volgens Leen van Dijke, Tweede-Kamerlid voor de ChristenUnie, moeten de kerken het zichzelf aanrekenen dat zij niet serieus worden genomen. Hij zei dit in een forumdiscussie van de ChristenUnie in Utrecht. Samen met Bram Rebergen, directeur van Flevo Festival, en Roel Freeke, gemeenteraadslid van de ChristenUnie in Utrecht en prof. dr. Frans Vosman, moraaltheoloog sprak hij over de rol van de kerk in het normen- en waardendebat.
* Burgermansfatsoen niet verwarren met normen en waarden - 24-9-2002 Het Elfde Uur
Er moet nodig duidelijkheid komen over wat we onder normen en waarden verstaan. Leen van Dijke, vice-fractievoorzitter van de ChristenUnie, ergert zich eraan dat de begrippen te pas en te onpas gebruikt worden. Vaak bedoelt men iets als burgermansfatsoen, zegt Van Dijke in Het Elfde Uur.
* In debat met de dominee - 18-09-2002 Persbericht Het kabinet heeft zicht op de betekenis van waarden en normen voor de samenleving. De minister-president omarmde het voorstel van Kars Veling om een commissie voor maatschappelijke waarden in te stellen. "Het gaat erom dat solitaire burgers weer solidaire burgers worden", aldus Leen van Dijke. De ChristenUnie daagt de kerken en het kabinet uit om hierover samen verder te praten.
* Bijdrage Algemene Beschouwingen - 18-09-2002 Voorzitter, tijdens het debat over de regeringsverklaring hebben wij het kabinet voorgesteld een commissie in te stellen voor maatschappelijke waarden. Dit met het oog op versterking van het gezamenlijk draagvlak voor waarden en normen in de samenleving. Onlangs kondigde de premier aan te willen bekijken of zo'n commissie voor Nederland nuttig kan zijn. We zijn hem daar erkentelijk voor en denken graag verder mee over de nadere invulling. Waar moet het waarden- en normendebat over gaan? In Gouda deed men ervaring op met een experiment tot opstelling van 10 stadsregels. Wat ons betreft een lovenswaardig initiatief. De uitkomst liet vooral dit zien: dat solitaire inwoners, solidaire inwoners moeten worden. Dat is een belangrijke stap, maar daarmee is niet alles gezegd. In de zoektocht naar gedeelde waarden en normen mogen we ook wat verwachten van instellingen en organisaties die op dit vlak wat te zeggen zouden moeten hebben. Natuurlijk denk ik daarbij aan het onderwijs. Maar niet in het minst ook aan de kerken.

* Door Samaria naar Jeruzalem - 16-09-2002 Opinie artikel door Leen van Dijke
De kerken moeten zich weer nadrukkelijker mengen in het maatschappelijk debat, vindt ChristenUnie-kamerlid L.C. van Dijke. Zeker nu premier Balkenende een commissie voor waarden en normen wil instellen, zou de kerk net als de Here Jezus destijds- weer eens door Samaria moeten reizen.

* Uitdagende oppositie - 3-09-2002 Persbericht Kars Veling reageert enthousiast op de plannen van het kabinet om een Commissie Normen en Waarden in te stellen.
* Debat regeringsverklaring - 26-07-2002
Het kabinet wil de samenleving loslaten, zoals de minister-president zei. Het wil echter ook het belang van waarden en normen actief uitdragen. Ik vraag het kabinet, dit voornemen nu eens vorm te geven. Juist op dit terrein waarbij het gaat om het toewijzen van verantwoordelijkheid, opkomen voor waarden en normen blijft het zo vaak bij woorden. Ik heb daarbij een concrete suggestie. In Noorwegen is een zogenaamde human values commissie actief. Zij is van betekenis bij de bezinning op maatschappelijke waarden en normbesef in de samenleving. Wellicht is zon commissie maatschappelijke waarden ook in Nederland een nuttig instrument om te werken aan een samenleving die de moeite waard is, zoals dit kabinet zegt. Wil de minister-president toezeggen, de mogelijkheden daartoe te onderzoeken?

* Debat over het strategisch akkoord voor een kabinet CDA, LPF en VVD - 4-07-2002
Hoe het ook zij, het akkoord maakt duidelijk dat het nieuwe kabinet erg terughoudend zal zijn in het stellen van normen. Dat blijkt ook waar in het akkoord volgens de ChristenUnie positieve voornemens worden geformuleerd.

* Teleurstelling bij ChristenUnie over vlak regeerakkoord - 3-07-2002 Persbericht
De ChristenUnie koesterde verwachtingen over het herstel van normen en waarden onder leiding van een kabinet van CDA, LPF en VVD. Die verwachtingen komen niet uit.

* Wat is christelijk-sociaal? - 21-06-2002 Opinie artikel door Kars Veling
Hoe gaan we in de samenleving om met mensen en met onze omgeving? Christelijk-sociale politiek is de vertaling van het antwoord dat de bijbelse normen en waarden op deze vraag geven.
* Speech Kars Veling tijdens 5e UnieCongres - 23-3-2002 maar we moeten ook beseffen dat er een probleem schuilt bij de volwassen generatie die in de opvoeding niet durft te kiezen voor normen. De overheid moet ophouden met drugs gedogen, maar tegelijkertijd moeten we werken aan een sluitende aanpak om mensen te ondersteunen en te blijven stimuleren zich los te vechten uit hun verslaving.

Veel gestelde vragen:

* Geweld, seks en gokken in de media
Wet- en regelgeving hebben pas werkelijk zin wanneer de inhoud aansluit bij een door de burgers beleefde moraal. Hier ligt een expliciete opdracht voor de kerken, de gezinnen, de maatschappelijke instellingen en het onderwijs. De kerken zullen zich meer bewust moeten worden van hun publieke functie in het bevorderen van waarden en normen. Gezinnen moeten op hun beurt beseffen dat de inzet voor de samenleving begint bij de opvoeding thuis.

* Multiculturele samenleving
Kennis van die Nederlandse cultuur en respect voor de hier geldende normen en waarden is een vereiste. Kennis van de Nederlandse taal en geschiedenis speelt bij de integratie een belangrijke rol.

* Onderwijs
Onderwijs is van groot belang in de opvoeding en in het overdragen van waarden en normen. Vrijheid van onderwijs betekent dat de identiteit van scholen is gewaarborgd. Dan kunnen de kinderen op school leren wat thuis ook belangrijk wordt gevonden.
* Veiligheid
De overheid moet normen stellen en handhaven. Veiligheid en betrouwbaarheid, daar moet de overheid voor stáán.
* Waarden en Normen
Discussiëren over waarden en normen is mooi. Maar niet genoeg. Waarden en normen hebben stevigheid nodig, een verankering. De ChristenUnie kiest voor bijbelse waarden. Want die hebben de sterkste verankering die er te bedenken is: het Woord van God.
* Werkgelegenheid
Veel waarden zijn niet in geld uit te drukken. Tijd voor menselijke aandacht en zorg voor kinderen, ouderen en zieken is van onschatbare waarde. De ChristenUnie pleit voor een normatieve heroriëntatie van het economisch beleid

Links:

* RMU presenteert Waarden & Normen Wijzer - Website Reformatorische Maatschappelijke Unie

* www.veilig.amersfoort.nl

* www.goudenstadsregels.nl - Website Project Stadsregels Gouda
---