Amnesty International

conflicten in een steeds onveiliger wereld

Persbericht Amsterdam, 28 mei 2003

Amnesty Jaarboek 2003
"Vergeten" conflicten in een steeds onveiliger wereld - Jaarboek 2003 documenteert schendingen van mensenrechten in 152 landen

Tijdens mijn bezoek aan Burundi in september 2002 ontmoette ik het 6- jarige meisje Claudine. Ze was een van de overlevenden van een slachtpartij door het leger van Burundi waarbij meer dan 170 mensen omkwamen. Ze kon zich haar achternaam niet herinneren, maar wist tot in detail te vertellen hoe haar opa, ouders, zussen en broertje met bajonetten gedood werden. Toen ik de zaak onder de aandacht bracht van de president van Burundi vertelde hij dat het leger de afgelopen 10 jaar een burgeroorlog uitgevochten had om het land te zuiveren van rebellen. Het was duidelijk dat Claudines veiligheid niet paste in die grotere, nationale veiligheidsstrategie, aldus Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International.

Op veel plaatsen op de wereld zijn mensen onveiliger dan ooit tevoren sinds het einde van de koude oorlog, aldus Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International, tijdens de presentatie van het Jaarboek 2003* van de organisatie.

De oorlog in Irak heeft de internationale agenda het afgelopen jaar gedomineerd, maar buiten het gezichtsveld van de wereld heeft een aantal vergeten conflicten in landen als Ivoorkust, Colombia, Burundi, Tsjetsjenië en Nepal, een hoge tol aan mensenlevens geëist.

Irak en Israël/de Bezette Gebieden zijn in het nieuws, Ituri in de Democratische Republiek Congo is dat veel minder, ondanks de onmiddellijke dreiging van genocide daar, aldus Irene Khan. De aandacht vestigen op verborgen crises en de rechten beschermen van vergeten slachtoffers is de grootste uitdaging van vandaag.

Het Amnesty International Jaarboek 2003 documenteert buitengerechtelijke executies in 42 landen, verdwijningen in 33 landen, marteling en mishandeling in 106 landen en de aanwezigheid van gewetensgevangen in 34 landen. In 61 landen zijn doodvonnissen uitgesproken, waarvan 28 landen het afgelopen jaar ook daadwerkelijk tot executies zijn overgegaan. In totaal beschrijft Amnesty International schendingen in 152 landen. De organisatie vermoedt dat de werkelijke cijfers hoger liggen.

Positief was dat in 2002 o.a. de Russische milieujournalist Grigory Pasko werd vrijgelaten, evenals de Chinese oprichter van de verboden Democratische Partij, Xu Wenli, de Mexicaanse generaal Gallardo en de Liberiaanse journalist Hassan Billity.
Daarnaast was Amnesty International blij met de start van het Internationaal Strafhof en met het tot stand komen van het Speciale Hof voor Sierra Leone. Voor beide heeft de organisatie jarenlang campagne gevoerd.

De oorlog tegen terreur heeft de wereld niet veiliger gemaakt, maar eerder onveiliger door het aantasten van mensenrechten en het ondermijnen van het internationaal recht. Verschillen tussen mensen op grond van geloof of afkomst zijn groter geworden, met als gevolg angst, zowel bij rijken als bij armen.

Het is van het grootste belang dat we de verleiding weerstaan deze angst te manipuleren en een te enge invulling geven aan de veiligheidsagenda. De definitie van veiligheid moet verbreed worden en niet alleen de veiligheid van staten omvatten, maar ook de veiligheid van mensen. Dat betekent erkenning dat onveiligheid en geweld het best aangepakt kunnen worden door effectieve, verantwoordelijke staten, die mensenrechten beschermen, aldus Irene Khan.


*) Het Jaarboek 2003 documenteert mensenrechtenschendingen in 2002
Amnesty International afdeling Nederland