Gemeente Amersfoort

Rijkscommissie cultuurbereik lovend over Amersfoort

datum: 28 mei 2003

De gemeente en de instellingen in Amersfoort werken goed samen op het gebied van cultuurbeleid. Ook is de gemeente makkelijk te benaderen door burgers en instellingen die initiatieven hebben op het gebied van cultuur. Dat blijkt uit het rapport van de landelijke visitatiecommissie cultuurbereik dat onlangs is verschenen.

Eind vorig jaar bezocht de visitatiecommissie Amersfoort om te zien hoe het Amersfoortse programma in het kader van het Actieplan Cultuurbereik in de praktijk uitpakt. Het Actieplan Cultuurbereik heeft als doel om méér en vooral ook nieuw publiek bij cultuur te betrekken en ging in 2001 van start in 30 steden en 12 provincies. Het is een samenwerkingsverband tussen de Rijksoverheid, provincies en gemeentelijke overheden.

De visitatiecommissie ging in Amersfoort onder andere op bezoek bij het festival Per Expressie. Dit festival werd afgelopen najaar in theater De Flint gehouden en is een initiatief voor en door jongeren. Tijdens het festival vonden muziekoptredens, dans- en theatervoorstellingen, workshops en performances plaats. Daarnaast evalueerde de commissie projecten als Cultuur in Vathorst en Culture Heat. Culture Heat is een project waarbij in de wijken laagdrempelige activiteiten worden ontwikkeld op het gebied van cultuur. Bij de ontwikkeling van deze activiteiten worden de wijkbewoners nadrukkelijk betrokken.
De achterliggende gedachte van Cultuur in Vathorst is om vanaf de ontwikkelingsfase aandacht te besteden aan het culturele leven in de nieuwe Amersfoortse wijk Vathorst. Al in de denkfase van het project worden kunstenaars betrokken bij de planvorming, met als doel om kunst en cultuur vanaf het begin in de wijk te verankeren.

De visitatiecommissie is enthousiast over de projecten die in het kader van het Actieplan in Amersfoort zijn gerealiseerd. Uit het rapport van de commissie blijkt niet alleen dat er in Amersfoort een nieuwe manier van denken en samenwerken tussen gemeente en instellingen en tussen instellingen onderling is gerealiseerd. Ook vindt de commissie dat Amersfoort een helder opdrachtenbeleid voert, waarmee cultuurbereik en cultureel ondernemerschap wordt gestimuleerd.

Het rapport van de visitatiecommissie is te vinden op de website http://www.cultuurbereik.nl