Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 2 juni 2003

Met een koffer en een luisterend oor, Huis Sonneveld door! Audiotour voor kinderen in museumwoning Huis Sonneveld van het NAi

Op 28 mei lanceert het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) op feestelijke wijze een audiotour voor kinderen in Huis Sonneveld. Hierin neemt de zevenjarige Leonard kinderen mee op ontdekkingstocht door het hypermoderne huis van zijn opa en oma Sonneveld. Kinderen krijgen een koffer mee met attributen, zoals een verrekijker, een speelgoedauto en een fotoalbum, die ze tijdens de audiotour gebruiken. De audiotour voor kinderen sluit aan op de bestaande audiotour voor volwassenen. Zo biedt het NAi het publiek een aantrekkelijke activiteit voor gezinnen met kinderen en grootouders.

Huis Sonneveld is de moderne witte villa naast het NAi. Dit monument van het Nieuwe Bouwen is sinds 2001 de permanente museumwoning van het NAi. Het is in de jaren dertig ontworpen door de architecten Brinkman & Van der Vlugt, befaamd vanwege de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion in Rotterdam. Meneer Sonneveld, een van de drie directeuren van de Van Nellefabriek, gaf de opdracht de woning te maken volgens de modernste inzichten in bouwtechniek en wooncomfort. De familie Sonneveld verhuisde zonder ook maar iets uit hun oude huis mee te nemen naar Huis Sonnneveld, behalve een koffer met persoonlijke spullen.

Verrassende ruimtes en favoriete speelplekken
De audiotour leidt langs verrassende ruimtes en favoriete speelplekken in het huis. In de studio op de begane grond, het domein van de dochters Sonneveld, laat Leonard de lievelingsmuziek van zijn moeder horen. Als de kinderen hun vingerafdrukken achterlaten op de glimmende chromen leuning van de imposante trap, maken de kinderen kennis met de stem van juffrouw Aal, de bediende van de familie Sonneveld. Boven in de keuken bij juffrouw Aal, laten ze hun autootje in het diepe gat van de waskoker naar beneden vallen. De tocht gaat door de gangen, met z'n geheime ruimtes, de favoriete speelplek van Leonard. Ook leidt de audiotour naar de bronskleurige slaapkamer van de heer en mevrouw Sonneveld en naar de gifgroene kleedkamer. Kijkend door de verrekijker stellen kinderen zich voor hoe het landschap er vroeger uitzag, toen de woning nog aan de rand van de stad lag.

Met al je zintuigen
De nieuwe audiotour laat kinderen met al hun zintuigen ervaren hoe modern Huis Sonneveld nog steeds is. Spelenderwijs ontdekken ze hoe ingenieus het huis in elkaar zit. De kinderen maken kennis met de architectuur, het kleurrijke en op maat gemaakte interieur, de technische snufjes, het moderne meubilair van Gispen en het bijzondere textiel.
De audiotour voor kinderen sluit aan bij de audiotour voor volwassenen. Zo kunnen de kinderen hun belevenissen delen met hun ouders en opa en oma. De audiotour voor kinderen is de eerste uit een reeks van aantrekkelijke activiteiten voor gezinnen met kinderen die het NAi in de toekomst in petto heeft.

---

Praktische informatie
Huis Sonneveld is toegankelijk met een geldig NAi-entreebewijs. Capaciteit Huis Sonneveld: 25 personen tegelijkertijd.

Feiten Huis Sonneveld
Eigendom en initiatief: Stichting Volkskracht voor Monumenten. Herinrichting en beheer: NAi.
Restauratie: Molenaar & Van Winden architecten. Productie audiotours: Antenna.

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl