Lijst Pim Fortuyn


28 mei 2003

PERSBERICHT

Onderzoek Elsevier toont noodzaak minimumstraffen aan

De LPF heeft met zorg kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek van weekblad Elsevier naar de straf op moord in Nederland. De gemiddelde strafduur van 8,5 jaar op moord bevestigt de LPF in haar eerder ingenomen standpunt dat in Nederland te laag wordt gestraft.

Om het te laag straffen in Nederland aan te pakken heeft de LPF vorig jaar een wetsvoorstel voor minimumstraffen op ernstig geweld ingediend. Dit wetsvoorstel stelt een minimumstraf van 10 jaar op moord, waarvoor nu een maximumstraf van 20 jaar geldt. Verder behelst het voorstel onder andere het invoeren van een minimumstraf van 6 jaar op verkrachting en het instellen van een minimumstraf van 8 jaar op zware mishandeling.

Het onderzoek van Elsevier toont voor de LPF eens te meer de noodzaak aan van minimumstraffen op ernstig geweld. Alleen door minimumstraffen in te stellen kan een einde worden gemaakt aan de situatie waarin in Nederland moordenaars, geholpen door de vervroegde invrijheidstelling (hetgeen de LPF ook wil afschaffen), na 6 jaar gevangenis al weer vrij op straat kunnen rondlopen. Het invoeren van minimumstraffen zou Nederland ook zeker niet tot het buitenbeentje van Europa maken: Nederland is namelijk een van de weinige landen in de Europese Unie (vgl. Frankrijk, Italië etc.) die niet het principe van de minimumstraffen kennen.

De LPF zal, gesterkt door de bevindingen van Elsevier, haar wetsvoorstel voor minimumstraffen op ernstig geweld versneld op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Minister Donner, die vorig jaar een rechtsvergelijkend onderzoek naar minimumstraffen aankondigde, zal worden aangespoord om het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden en de Tweede Kamer van de resultaten op de hoogte te stellen.