Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 23/05/2003


---

Pier Vellinga spreekt over klimaatontdekkingen en veiligheid in Nederland Grenzen aan de groei; pompen of verzuipen?

Op dezelfde dag dat het KNMI haar jaarlijkse klimaatrapport aanbiedt aan staatssecretaris Melanie Schulz houdt professor Pier Vellinga, decaan van de VU-faculteit Aard- en Levenswetenschappen, woensdag 28 mei de jaarlijkse Erasmus Liga lezing over klimaatverandering en de veiligheid van Nederland. De Stichting Erasmus Liga werkt aan bezinning op de problemen van "de grenzen aan de groei". Concreet betekent dit dat destichting werkt aan een mentaliteitsverandering door informatie te verspreiden, bijvoorbeeld in de vorm van deze lezing.

Het Deltaplan is nog niet eens helemaal uitgevoerd of het wordt achterhaald door klimaatverandering: met zeer waarschijnlijk meer extreme stormvloeden aan de Noordzeekust en hogere waterstanden in de rivieren dan waarmee men rekening hield bij het realiseren van het Deltaplan.

De afgelopen tweeduizend jaar hebben we in Nederland met vallen en opstaan leren leven met de dreiging van het water. Het heeft ons landschap en bestuur bepaald. Nu is de vraag of wij in staat zijn ons veiligheidsniveau met dijken, duinen, stormvloedkeringen, overlooppolders en gemalen op peil te houden in een veranderend klimaat. Hoe veilig zijn we nu, wat hebben we ervoor over, wie moet de aanpassingen betalen en vooral: zijn we op tijd, of kunnen we maar beter alvast verhuizen naar hogere streken?

Vellinga gaat in op de recente ontdekkingen op het gebied van klimaat en klimaatverandering en geeft aan wat dat betekent ten aanzien van stormen, stormvloeden, regenval en hoog water wereldwijd en vooral in Nederland. Ook gaat hij in op de mogelijkheden klimaatverandering te beperken door wereldwijde vermindering van de uitstoot van CO en andere broeikasgassen.

Pier Vellinga is afgestudeerd in Delft en gepromoveerd op de veiligheid van de Nederlandse duinenkust bij stormvloed. Hij heeft twaalf jaar gewerkt bij het Waterloopkundig laboratorium Delft. Daarna bij VROM en sinds 1991 bij de Vrije Universiteit als hoogleraar Milieuwetenschappen en veranderende aardsystemen. Sinds 2001 is Vellinga decaan van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen en vice-rector magnificus aan de VU.