Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Aankondiging:

Discussie over samenwerking tussen Nederland en VS in aanpak drugscriminaliteit

Woensdag 28 mei vindt aan de UvA een studiedag plaats over de voorstellen tot intensieve samenwerking tussen Nederland en VS bij de aanpak van drugscriminaliteit. De voorstellen van Minister Donner over intensivering van samenwerking tussen de Nederlandse justitie en Justitie en Drugspolitie (DEA) van de Verenigde Staten worden op 12 juni in de vaste Kamercommissie Justitie besproken. Als opmaat daarvoor discussiëren wetenschappers, juristen en Tweede-Kamerleden over deze voorstellen.

Sprekers:

Mr. A.Wolfsen, PvdA-fractiespecialist jusitie, Tweede Kamer: Enige reacties op de brief van Donner (werktitel).

Prof. mr. Jan Reijntjes, Open Universiteit: De uitleverings- en rechtshulpverdragen in het algemeen, over het vertrouwensbeginsel, en over de relatie met de VS in het bijzonder.
Mr. M. Teurlings, advocaat in Amsterdam: Welke problemen hebben advocaten nu met het rechtssysteem van de VS (m.n. 'plea agreement' ), en welke gevolgen zal de voorgestelde uitbreiding van samenwerking hebben voor de rechtspraktijk in Nederland?
Mr. B. Stapert, advocaat in Louisiana-VS, docent W. Pompe Instituut RU Utrecht: Verschillen tussen de VS en Nederland inzake procesgang en kwaliteit van bewijs. Mogelijkheden en risico's voor Nederlandse verdachten, en Nederlandse advocaten.

Dr. P. Cohen, onderzoeker bij het Centrum voor Drugsonderzoek(CEDRO) aan de UvA: Amerikaanse drugsbestrijding, een praktijk en een manier van denken die het Nederlandse drugsbeleid bedreigt.

Over deelname van sprekers van andere politieke partijen dan de PvdA is op dit moment nog geen uitsluitsel.


Datum: woensdag 28 mei

Tijd: 9.00 uur-13 uur

Plaats: Universiteit van Amsterdam, Psychologie Gebouw zaal A-C, Roeterstraat 15.