Gemeente Leeuwarden

Goede integratie allochtone peuters in Leeuwarden

Kinderopvang it Sinnebern Peuters van allochtone komaf gaan in Leeuwarden bijna net zo vaak naar peuterschool en consultatiebureau als kinderen van de autochtone bevolking. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de stichting Partoer uitvoerde in opdracht van de gemeente Leeuwarden. Daarmee wijkt Leeuwarden positief af van het landelijke beeld dat deelname van allochtone kinderen aan voorschoolse voorzieningen nog altijd moeizaam is.

De stichting Partoer vond in haar onderzoek naar de voorschoolse voorzieningen dat 51 procent van de allochtone peuters naar de peuterspeelzaal gaat, tegen 59 procent van de autochtone kinderen. De peuterspeelzalen van Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL) worden relatief zelfs beter bezocht door kinderen van buitenlandse dan van autochtone afkomst.

Bijna alle peuters worden ingeënt. 99 Procent van de autochtone kinderen krijgt alle prikken. Voor allochtone kinderen is dat percentage 93. Het verschil zit in de iets oudere kinderen die met de gezinshereniging naar Nederland komen.

Alleen in de deelname aan kinderopvang blijven allochtone kinderen traditioneel achter. 14 Procent van de kinderen komt naar de kinderopvang, tegen 29 procent van de autochtone kinderen. Allochtone gezinnen brengen hun kinderen niet snel naar kinderopvang, ze lossen opvang liever op een andere manier op.

Het college van burgemeester en wethouders is tevreden over de resultaten van het onderzoek. Er is geen reden om het beleid voor voorschoolse voorzieningen aan te passen.

Nieuwsbericht uit week 22 2003

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.allochtone_peuters
_in_leeuwarden]