Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-136

Den Haag, 28 mei 2003

Voorjaarsnota 2003: EMU-tekort naar 1,6% BBP

Het EMU-tekort zal in 2003 oplopen naar 1,6% BBP. In de Miljoenennota werd nog uitgegaan van een tekort van 0,5%. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota waar de ministerraad op voorstel van minister Zalm van Financiën mee heeft ingestemd. De grootste tegenvaller doet zich voor bij de belasting- en premieontvangsten. Er wordt per saldo 4,9 miljard euro minder ontvangen dan geraamd. In 2003 zijn er voor meer dan 2 miljard euro aan onvermijdelijke uitgaventegenvallers. Deze uitgaventegenvallers zullen worden opgevangen door maatregelen uit het Hoofdlijnenakkoord van CDA, VVD en D66.

De omvangrijkste uitgaventegenvaller, ruim 1 miljard euro, doet zich voor bij de zorgsector. Daarnaast zorgen hogere werkloosheidsuitkeringen, hogere asieluitgaven, extra uitgaven voor huursubsidie en de vogelpest voor tegenvallers. Hier staan voor 1,6 miljard euro aan departementale maatregelen, het versnellen van maatregelen en ramingsbijstellingen tegenover die zijn vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord. Daarnaast zijn in het Hoofdlijnenakkoord afspraken gemaakt over enkele generieke maatregelen. De tranche 2003 van de incidentele loonontwikkeling wordt ingehouden. Van de prijsbijstellingstranche 2003 wordt 40% uitgekeerd. Sinds de Miljoenennota 2003 zijn de uitgaven per saldo dan ook niet gewijzigd.

De belastingontvangsten worden in de Voorjaarnota 5,8 miljard euro lager geraamd dan in de Miljoenennota. De lagere belastinginkomsten worden voor 0,9 miljard euro gecompenseerd door hogere premieontvangsten. Hiervan is 500 miljoen euro het gevolg van de verhoging van de AWBZ-premie met 0,5% per 1 juli 2003.

De Voorjaarsnota geeft een overzicht van de wijzigingen in de begroting van 2003. Deze wijzigingen zijn onder meer gebaseerd op de inzichten zoals het Centraal Planbureau die in april in het Centraal Economisch Plan heeft gepresenteerd.

De Voorjaarsnota is te vinden op de website van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl/BZ03-515.doc