Openbaar Ministerie

Aantal moorden daalt

Het aantal gevallen van moord en doodslag daalt vanaf 1998. In 1997 werden er 283 gepleegd, vorig jaar 204. Ongeveer een op de vijf daders wordt niet gepakt. Mensen die voor moord worden veroordeeld Krijgen gemiddeld 8,5 jaar gevangenisstraf.

De cijfers over moord en doodslag zijn te vinden in het boek van de journalist G. Leistra van Elsevier en onderzoeker P. Nieuwbeerta van het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving NSCR. Zij verzamelden gegevens over moord en doodslag in ons land vanaf 1992. Het duo telde tussen dat jaar en 2001 precies 2549 gevallen van moorden en doodslag. In bijna eenvijfde (500) van de zaken werd de dader(s) niet opgepakt. De daling van de afgelopen vijf jaar noemt auteur Leistra opvallend. ,,Na iedere liquidatie roept iedereen dat er steeds meer moorden worden gepleegd. Dat is dus niet waar'', aldus Leistra.
In de afgelopen jaren is vooral het aantal moorden in het criminele circuit gedaald, zo blijkt uit het onderzoek. Dit kan, volgens Leistra, te maken hebben met enkele opmerkelijke criminele afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld.