Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 13 mei 2003

Hemelvaart & Pinksteren: Natuurbescherming...Natuurlijk !

Extra aandacht voor natuurbescherming en Pinkstermarkt

In de Hemelvaartsperiode (29 mei tot en met 1 juni) en tijdens het Pinksterweekend (7 juni t/m 9 juni) is er in Safari Beekse Bergen extra aandacht voor natuurbescherming. Gedurende de Hemelvaartsperiode presenteren verschillende organisaties die zich inzetten voor het behoud van bedreigde diersoorten. Op de Wandelsafari van het park kunnen bezoekers onder andere kennis maken met de Neushoornstichting en Ecovolunteers die zich inzetten voor de Afrikaanse wilde hond. De ontdekkingsreizigers Dr. Livingstone en Stanley laten kinderen op speelse wijze kennis maken met het goede werk dat natuurbeschermers verrichten. Bij hun hut langs de wandelroute spelen zij een levend ganzenbord met vragen over de bescherming van de natuur en diersoorten. Winnaars krijgen hier een certificaat dat hun tot 'topbeschermer' maakt. Gedurende het weekend van 7 juni t/m 9 juni (Pinksteren) vindt de traditionele Pinkstermarkt weer plaats. De Stichting Vrienden van Safari verkoopt dan allerlei exotische souvenirs ten behoeve van de Afrikaanse wilde hond. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar de Tijgercampagne van de Europese dierentuinen.

De EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) heeft dit jaar deze diersoort uitgekozen voor hun gezamenlijke natuurbehoud-campagne. De Tijgercampagne van de Europese dierentuinen heeft als doel bekendheid te geven aan, én ¤ 250.000 in te zamelen voor, verschillende tijgerprojecten in India, Rusland en Indonesië. De tijger is één van de diersoorten die het slachtoffer van commerciële en milieubedreigende ontwikkelingen is. Eén van de bedreigingen is de verkleining van het leefgebied, net als stroperij, jacht en bosbranden. De wereldpopulatie tijgers is de afgelopen eeuw afgenomen van 100.000 tot 5.000. Op deze wijze willen dierentuinen laten zien dat zij ook 'hun financiële steentje' bijdragen aan natuurbescherming. Naast fondsenwerving dragen dierentuinen ook bij aan de bescherming van diersoorten door bezoekers voor te lichten en fokken met bedreigde diersoorten.

Naast dierentuinen zijn er een groot aantal organisaties die zich inzetten voor het behoud van diersoorten en natuur. Eén van de organisaties die zich gedurende het Hemelvaartsweekend zal presenteren is de Neushoorn Stichting Nederland . Zij zetten zich in voor het behoud van zowel de witte als de zwarte neushoorn in Afrika. Op dit moment zijn er naar ruwe schatting nog 10.400 witte neushoorns en nog maar slechts 2.700 zwarte neushoorns. De neushoorns worden met name bedreigd door de mens. Een veroorzaker van vele bedreigingen van diersoorten. De mens heeft immers steeds meer leefruimte nodig. Dit gaat ten koste van de leefruimte voor de kuddes neushoorns. Daarnaast worden de dieren bejaagd. De hoorn van het dier zou in de ogen van Aziaten medicinale krachten bevatten. Dit is eigenlijk vreemd omdat de hoorn bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal waaruit menselijke nagels en haar bestaat. Bij het verblijf van de witte neushoorns in Safari Beekse Bergen vertellen medewerkers van de stichting meer over hun werk.

Safari Beekse Bergen park is in de maand mei dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen ¤ 12,- p.p en volwassenen betalen ¤ 13,50 p.p.

Ingezonden persbericht