Natuurmuseum Groningen


Groningen, 21 mei 2003
"DAUWTRAPPEN"
TE VOET DOOR HET NATUURSCHOON VAN BEIJUM.

Op donderdag 29 mei, Hemelvaartsdag, verzorgt het Bezoekerscentrum Natuur en Milieu Beijum een natuurwandeling voor vroege vogels. De tocht gaat met het ochtendgloren, om 5.00 uur, van start.

Bij zonsopgang is Beijum een oase van rust. Maar dat is van korte duur als zangvogels hun geluid laten horen. Merels, zanglijsters, grote lijsters, tjiftjaffen, winterkoninkjes, roodborsten, koolmezen en pimpelmezen verbreken de stilte. Door hun luidkeels gezang bakenen ze hun territorium af. Naarmate de klok verder tikt breidt het gevleugelde koor zich uit. Om ongeveer 7.00 uur is het hoogtepunt bereikt en neemt de frequentie van de deelnemende kandidaten af.

De tocht gaat onder meer door het Beijumerbos. In dit pas aangelegd natuurgebied vestigen zich plantensoorten die uitstekend gedijen onder nieuwe omstandigheden. Meestal doen ze dit massaal. Door concurrentie van langzaam groeiende, maar sterkere gevestigde soorten, leggen de pioniers uiteindelijk het loodje.

Voorgaande jaren waren er maar liefst 55 verschillende vogels te zien, waaronder het zeldzame blauwborstje en de snor. Ook tientallen hazen en een aantal reeën kruisten het pad.

Een vogelkenner begeleidt de tocht. Vertrekpunt is de boerderij van de wijkpost aan de Beijumerweg 19, tegenover de kindertuinen.

Deelname is gratis en geschikt voor alle leeftijden.

Warme kleding en hoge schoenen of laarzen aanbevolen.

Voor informatie terecht bij Flip Klatter, telefoon 050-3676170 of bij de Kindertuinen telefoon 050-5422226.