Provincie Noord-Holland

Publieksdag archeologische opgraving Limmen
Op donderdag 29 mei aanstaande van 10.00 tot 17.00 uur wordt de archeologische opgraving in Limmen voor publiek opengesteld. Er worden ieder uur rondleidingen gegeven door archeologen van het AAC (Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam) onder leiding van Silke de Lange. De opgraving op privéterrein De Krocht, hoek Rijksweg/Zeeweg in Limmen, wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland door het Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam.

Limmen bevindt zich in het Oer-IJ-gebied (grofweg tussen Amsterdam, Haarlem en Alkmaar). De provincie Noord-Holland is hier Haagestart met een project Behoud en Beheer van Archeologische Vindplaatsen. Veel archeologisch waardevolle terreinen, de enige informatiebron over de vroege geschiedenis van Noord-Holland, worden vaak ongemerkt langzaam maar zeker vernietigd. De provincie gaat nu onderzoeken welke vindplaatsen op welke manier beheerd kunnen worden zodat de archeologische sporen behouden blijven. Daarbij is uitgangspunt om zoveel mogelijk sporen in de bodem te bewaren, zonder op te graven. Sommige vindplaatsen zijn echter al teveel aangetast. Via de opgraving in Limmen wil de provincie Noord-Holland onder meer aan belangstellenden laten zien dat schijnbaar doodgewone weilanden essentiële hoofdstukken uit onze vaderlandse geschiedenis in zich dragen, maar dat die hoofdstukken door onoplettendheid voor altijd (ongelezen) verloren kunnen gaan.

Op het terrein bevinden zich net onder de bouwvoor, de grond die de boer bewerkt, archeologische sporen uit de 5^e eeuw voor Christus tot de 14^e eeuw na Christus. Die sporen geven ons informatie over de geschiedenis van het gebied. Dit onderzoek wordt gedaan omdat deze sporen heel kwetsbaar zijn en verloren dreigen te gaan. Om dat te voorkomen worden ze zorgvuldig blootgelegd, ingetekend en gedocumenteerd tijdens deze opgraving.

Tot op heden zijn verschillende vondsten gedaan. Onder meer huizen, waterputten, gebruiksvoorwerpen en menselijke resten. Verder zijn er plattegronden gevonden van wel 20 boerderijen.

Het terrein is toegankelijk vanaf 10.00 uur. Er is beperkte parkeergelegenheid en bezoekers worden verzocht met de fiets of te voet te komen.

Bij binnenkomst ontvangt de bezoeker een folder met onder andere informatie over deze opgraving, het archeologiebeleid van de provincie Noord-Holland en de geschiedenis van het gebied.

Inlichtingen: Judith van Beckhoven/Rob van Eerden, tel. (023) 5143551/4012

Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, afd. Communicatie, tel. (023) 514 4007
Marieke Ottevanger 23-5-2003 12:08:00