Ministerie van Defensie


---


---

foto: Een concerterende Johan Willen Frisokapel (Hennie Keeris)

Johan Willem Frisokapel op Breda Jazz Festival

27-05-2003

Tijdens het 33ste Breda Jazz Festival zal er op een recordaantal van negentien podia muziek worden gemaakt: dertien buiten en zes binnen. Het jazzfestival, een van de oudste van Nederland, loopt dit jaar van donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni. Het wordt geopend door de Johan Willem Frisokapel uit Assen, met als zangeres Greetje Kauffeld. Het festival krijgt deze kapel van de landmacht aangeboden door de Koninklijke Militaire Academie, die dit jaar zijn 175-jarig bestaan viert. Ook diverse andere artiesten zullen hun medewerking aan de opening verlenen.

Volgens voorzitter Antoine Trommelen heeft de verbreding van stijlen zich verder voortgezet, maar gaat die niet ten koste van de klassieke jazz. Er komt alleen maar meer muziek. Voor het eerst zullen er ook dance-dj's optreden. Een van de hoogtepunten van het festival is het programma Remember the Vibes, op zaterdagavond in de Spiegeltent. Een ode aan 's werelds beroemdste vibrafonist Lionel Hampton, die vorig jaar overleed.

Voor kinderen is er op donderdagmiddag de voorstelling Little Louis waarin het ontstaan en de ontwikkeling van de jazz centraal staan. Liefhebbers van de jazz uit de jaren twintig en dertig kunnen die zelfde avond genieten van de Bratislava Hot Serenaders uit Slowakije.

Een traditioneel onderdeel van het Bredase festival is het gospelconcert op zondagochtend in de Grote Kerk. De theatershow Dewi & the Spirit of Joy wordt voor deze gelegenheid omgevormd tot een gospelconcert, met onder anderen Dewi Williams en Linda Wagemakers plus een negentigkoppig gospelkoor.