Gemeente Helmond


Enquêteren via internet waardevol voor gemeente

De gemeente Helmond heeft onderzoek gedaan naar het internetgebruik van haar inwoners. Het blijkt dat 65% van de volwassenen met een bericht op het internet bereikt kan worden. Door dit bereik is het internet een goed instrument om informatie ter beschikking te stellen aan de inwoners. Daarnaast kan het internet natuurlijk gebruikt worden om informatie aan bewoners te vragen. Onderzoek heeft uitgewezen dat enquêteren via internet een waardevolle aanvulling kan zijn op de traditionele vormen van enquêteren. Vandaar dat de gemeente in de toekomst dan ook zeker van het internet gebruik zal gaan maken om adviezen en wensen van bewoners te verzamelen.

De afdeling Onderzoek & Statistiek heeft onderzocht hoe het zit met het internetgebruik in de gemeente Helmond. Het blijkt dat 65% van de volwassenen bereikt kan worden met een bericht op het internet. Het merendeel heeft thuis een aansluiting op het internet. Een klein deel gebruikt het internet alleen op het werk of op een ander adres buitenshuis (vrienden, familie, bibliotheek).

Als relatief jong medium is het internet vooral in trek bij de jongere volwassenen en de volwassenen met kinderen. Voor deze groepen geldt dat acht op de tien volwassenen het internet gebruikt. Het gebruik van internet is echter niet voor alle groepen bewoners hetzelfde. Ook tussen de wijken bestaan verschillen. In de wijken Binnenstad, Helmond-Oost, Helmond-Noord en Helmond-West doet ongeveer de helft van de volwassenen aan internetten. In Stiphout, Rijpelberg, Dierdonk en Brandevoort is dat driekwart of meer. In de wijken 't Hout, Brouwhuis en de Warande zit het internetgebruik er tussenin, namelijk op het gemiddelde van de stad (de reeds genoemde 65%).

Deze ruime verspreiding maakt het internet een waardevolle aanvulling om informatie ter beschikking te stellen aan de inwoners, maar ook om informatie aan bewoners te vragen. Het internet werkt dubbel zo snel als een vragenformulier of interview. Dit betekent dat het resultaat van een enquête veel sneller bekend is, als de antwoorden via het internet verzonden zijn. Het maakt hierbij niet uit, of de antwoorden verzonden zijn vanaf een mobiel station (bijv. op de markt) of vanaf het huisadres.

De gemeente zal in de toekomst zeker van het internet gebruik gaan maken om adviezen en wensen van de bewoners te verzamelen. Qua onderwerpkeuze en bestuursrelevantie zal wel rekening moeten worden gehouden met de bevolkingsgroep die via de gekozen weg benaderd kan worden. Het rapport "Onderzoek via internet" is hier te downloaden.



Zie het origineel http://www.helmond.nl/asp/Act....asp?nPageID=3615