Partij van de Arbeid

PERSBERICHT
PvdA-voorlichting
Binnenhof 1a
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 29 mei 2003

PvdA geeft kabinetsreactie op Milieubalans 2003 een tweede kans

Het vorige kabinet heeft op de valreep haar reactie gegeven op de Milieubalans 2003 van het RIVM. De PvdA constateert dat het kabinet veel woorden nodig heeft om te vertellen dat ze de rode seinen van het RIVM volledig negeert. De PvdA gaat ervan uit dat deze reactie de laatste stuiptrekking is van staatssecretaris Van Geel in Balkenende-I. Ze hoopt dat Van Geel in Balkenende-II een ander geluid laat horen.

Half april presenteerde het RIVM de jaarlijkse milieubalans. Algemene boodschap: het Nederlandse milieu is weliswaar schoner geworden, maar veel doelstellingen worden niet gehaald. Van de 18 belangrijke milieuthema's heeft het RIVM 11 gekwalificeerd als rood, wat wil zeggen dat het beoogde doel naar verwachting niet wordt gehaald.

Staatssecretaris Van Geel maakte toen in een mondelinge reactie duidelijk dat hij zich herkent in de conclusies en aanbevelingen van de milieubalans. Hij toonde ambitie om de problemen te lijf te gaan. Concreet dacht Van Geel aan een heffing voor vrachtverkeer. Ook gaf hij aan snelheidsbeperking op de A10, ring Utrecht en de A12 toe te willen passen. Tenslotte kondigde hij aan de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 30 procent te willen verminderen. Veelbelovende ideeën, maar nog geen concrete voorstellen. De PvdA vroeg daarom in april naar een officieel standpunt van de regering.

Het demissionaire kabinet Balkenende I heeft deze officiële kabinetsreactie op de valreep naar buiten gebracht. Tot onze verbazing zijn de ambities van de staatssecretaris daarin geheel verdwenen. Een verlaging van de maximum snelheid op verkeersknelpunten is verdwenen, een heffing op vrachtverkeer wordt niet genoemd en er wordt met geen woord gerept over ambitieuze klimaatdoelstellingen. De kabinetsreactie verwijst terug naar oude rapporten en nota's zoals 'Vaste waarden, nieuwe vormen', terwijl het RIVM nu juist concludeerde dat die nota's niet genoeg concrete maatregelen bevatten om de milieudoelstellingen te bereiken.

Iedereen verdient een tweede kans. De PvdA zal deze kabinetsreactie onder verantwoordelijkheid van de 'oude' staatssecretaris dan ook laten voor wat hij is en onmiddellijk aan de 'nieuwe' staatssecretaris om een nieuwe, echt inhoudelijke, reactie vragen. De conclusies van het RIVM staan immers nog steeds als een huis en dit schreeuwt om een serieus inhoudelijk debat over het te voeren milieubeleid. Met de nu uitgebrachte kabinetsreactie laat de PvdA zich niet afschepen.