Korps: Friesland, plaats: Fryslân 29-05-2003
Politieberichten van 28/5 (13.00 uur) t/m 29.5 (13.00 uur)

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 16. 35 uur vond op de Jelsumerstraat een aanrijding plaats tussen een fietser en een automobilist. Een 33-jarige vrouw uit Leeuwarden fietste vanaf het fietspad de Jelsumerstraat op. Zij verleende daarbij geen voorrang aan een juist passerende personenauto, bestuurd door een 49-jarige man uit Augustinusga. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw raakte gewond, vermoedelijk een gebroken voet.

Sneek: aanhouding wegens verzet na bekeuring
Woensdag omstreeks 16.40 uur is een 44-jarige man uit Sneek aangehouden, nadat hij zich met geweld had gekeerd tegen politiemensen. De man was kort daarvoor op het Oud Kerkhof bekeurd voor het gebruik van alcohol in het openbaar. Eerder die dag hij daar al een waarschuwing voor gehad. Een krat bier werd van hem inbeslag genomen. De verdachte was het daar niet mee eens. Toen hij zijn krat bier niet terug kreeg werd hij agressief en sloeg een politiemedewerker. Met pepperspray is de man onder controle gebracht. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: diefstal van gsms
Zowel woensdagmiddag als woensdagavond werd een gsm geroofd. Omstreeks 16.15 uur werd de gsm van een 39-jarige inwoonster van Ballem op het Wilhelminaplein uit haar handen gerukt, waarop de dader snel wegliep. De vrouw deed aangifte. Om 21.50 uur werd een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden van haar gsm beroofd in een pand aan de Weaze. Een haar van gezicht bekende man kwam binnen. Na een mort gesprek rukte hij haar gsm uit haar handen en rende weg. Ook deze vrouw deed aangifte.

Terschelling: controle bedrijfsafval
Woensdag zijn 13 afvalcontainers van 9 bedrijven op Terschelling gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Bij drie bedrijven of instelling was alles in orde. Drie bedrijven kregen een waarschuwing voor lichte verontreiniging en twee voor het niet goed scheiden van afval. Tegen één bedrijf wordt proces-verbaal opgemaakt. Hier werden restanten verf, thinner en accus in het afval aangetroffen.

Leeuwarden: inbraak school
Woensdag is tussen 08.00 en 13.00 uur ingebroken in een schoolgebouw aan de Skrok. Men is vermoedelijk door insluiping binnengekomen. Op de 2e etage werd een deur geforceerd. Vanuit een lokaal werd een beamer weggenomen. Namens de school deed een 59-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Leeuwarden: aanhoudingen voor bezit harddrugs
Afgelopen nacht omstreeks 01.30 uur zijn de de Wijnhornsterstraat 2 mannen aangehouden voor bezit van harddrugs. Surveillerende politiemensen zagen de twee mannen bij een auto staan en wilde ze controleren. Ze zagen dat een van de twee mannen daarop een pakketje weggooide. In het pakketje bleken 7 bolletjes met vermoedelijk cocaïne te zitten. De verdachten, 24 en 22 jaar, beide uit Groningen zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Kootstertille: snelheidscontroles bij wegwerkzaamheden Zowel afgelopen maandag als woensdag is op snelheid gecontroleerd op De Koaten. In verband met werkzaamheden mag daar slechts 50 km/h gereden worden. Maandag reed meer dan een kwart te hard, 18 van de 65 gecontroleerde autos. De snelste was 76 km/h. Woensdag was het een stuk beter. Er werden zon 100 auto`s gecontroleerd, waarvan er 11 te snel waren. Nu was de snelste slechts 60 km/h.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Woensdag omstreeks 13.00 uur werden twee vrouwen en een man aangehouden bij een winkel op de Nieuwestad. Oplettend personeel had gezien dat het drietal enkele geprepareerde tassen vol laadde met flesjes parfum. De uit Wroclaw (Polen) afkomstige verdachten, een 37-jarige man en twee 20-jarige vrouwen, bleken met een auto te zijn. Hierin werden nog twee tassen met goederen aangetroffen. Vermoedelijk ook gestolen. Het is nog niet bekend waar dit vandaan komt. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: man na vernieling aangehouden
Een 22-jarige man uit Harkema werd donderdag om 04.45 uur op heterdaad aangehouden voor vernieling. Onder het oog van surveillerende politiemensen schopte hij een deuk in een auto op de Noordkade. Ook de spiegel raakte beschadigd. Wat de aanleiding voor de vernieling was is niet bekend. De man is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar, een 28-jarige man uit Drachten, deed aangifte.

Harlingen: inbraak bedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een winkel aan De Vormer. Een etalageruit werd ingeslagen. Binnen werd het glas van een vitrine ingeslagen. De vitrine met voornamelijk gsms werd leeggeroofd. Er is nog geen aangifte gedaan. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: diefstal motorfiets
Tussen woensdag 21.30 uur en donderdag 02.30 uur is vanaf de Aggemastate een motorfiets gestolen. Het betrof een Suzuki GSX R750, kenteken MG-XG-79, blauw met witte strepen. De motorfiets stond zowel op het stuurslot als met een apart slot vast aan een lantaarnpaal. De eigenaar, een 22-jarige man uit Zwaagwesteinde, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Donderdag omstreeks 04.00 uur is een 20-jarige vrouw uit Leeuwarden mishandeld in een horecabedrijf aan de Nieuwestad. Volgens een getuige zou de vrouw een dans geweigerd hebben, waarop de jongen die haar vroeg boos werd. Hij zou een glas naar het slachtoffer hebben gegooid, waardoor het slachtoffer een flinke wond in het gezicht opliep. De verdachte is daarop vertrokken. Het slachtoffer is overgebracht naar het MCL. Bij een onderzoek in de omgeving is de verdachte niet meer aangetroffen. Op basis van getuigenverklaringen hoopt de politie de identiteit van de verdachte te kunnen achterhalen.

Drachten: diefstal van personenauto
Afgelopen nacht is van de Butewacht een personenauto gestolen. Net betreft een rode VW Vento, kenteken JJ-DV-98. De auto stond nabij de woning van de eigenaar, een 32-jarige man uit Drachten. Hij deed aangifte.

Alcohol in het verkeer
Woensdag omstreeks 21.00 uur werd een 34-jarige man uit Oldeberkoop gecontroleerd op De Tsjoele in Gorredijk. Hij bleek zijn personenauto onder invloed te besturen. Aan het bureau blies hij 245 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
Woensdag omstreeks 20.35 uur reed een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden met haar fiets tegen een geparkeerde auto. De vrouw bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies ze 580 ug/l. Zij kreeg een rijverbod van zes uur en er wordt proces-verbaal tegen haar opgemaakt. Donderdag omstreeks 00.30 uur werd een 49-jarige man uit Heerenveen gecontroleerd op het Kattebos. De man bestuurder zijn personenauto onder invloed. Aan het bureau blies hij 570 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van zes uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Donderdag omstreeks 01.00 uur werd op de Garde Jagerswei in Grou een personenauto gecontroleerd. De bestguurder, een 27-jarige man uit Amsterdam had gedronken. Aan het bureau blies hij 345 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van twee uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
Donderdag omstreeks 01.00 uur reed een 34-jarige man uit Leeuwarden met zijn personenauto op de Nijlansdyk tegen een geparkeerde auto. Na de aanrijding stapte hij uit en liep weg. Op aanwijzing van getuigen kon de bestuurder achterhaald worden. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 825 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij kreeg een rijverbod van 10 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bureau Communicatie 058 880 8272