Gemeente Maastricht


28 mei 2003




Start Park & Ride in Maastricht; bescheiden begin maar grote potentie

Recentelijk heeft de gemeenteraad van Maastricht besloten het aantal parkeerplaatsen voor de binnenstad aanzienlijk uit te breiden en Park & Ride (parkeren en pendelen) te introduceren. De bereikbaarheid en parkeercapaciteit van de binnenstad staan onder druk onder meer door de forse uitbreiding van het kernwinkelgebied de komende jaren.

Park & Ride wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf 30 mei wordt op beperkte schaal gestart vanaf een bestaand parkeerterrein van het MECC en met gebruikmaking van bestaand openbaar vervoer. Optimaal dubbelgebruik dus. Primaire doelgroep is de (regionale) dagbezoeker van de binnenstad. P&R Centrum - MECC wordt vooralsnog alleen aangeboden op druktedagen, vrijdagen en zaterdagen. Op de dagen dat het MECC de parkeervoorziening zelf nodig heeft, is P&R vanzelfsprekend niet mogelijk. Dit is alleen bij zeer grote evenementen het geval. Er wordt een jaarlijkse P&R-kalender opgesteld.

Automobilisten worden op de P&R-voorziening geattendeerd via speciale borden op de A2 en Terblijterweg. Deze zogenaamde `wisselbewegwijzering' is alleen zichtbaar op de dagen dat P&R wordt aangeboden. De borden kunnen ook worden ingezet om het verkeer bij calamiteiten op de Noorderbrug om te leiden via de Kennedybrug. Op het parkeerterrein van het MECC kunnen automobilisten hun auto parkeren. Vooralsnog is er ruimte voor circa 300 auto's. Pal tegenover het parkeerterrein ligt de bushalte. Een speciale P&R-kaart is voor 5,- euro verkrijgbaar in de bus. Deze kaart geldt als retour-busreis voor maximaal vijf personen en tevens als uitrijkaart voor de parkeerautomaat. Er rijden veel bussen over de snelle OV-as naar de Markt en terug (circa 14 bussen per uur).

Over de beschikbaarheid van P&R Centrum - MECC wordt uitgebreid gecommuniceerd. Onder andere via een nieuwe parkeerbrochure (inclusief P&R), diverse websites, krantenadvertenties en mailings. En uiteraard geeft de wisselbewegwijzering op de A2 en Terblijterweg aan of P&R beschikbaar is.

P&R Centrum - MECC is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Maastricht, Rijkswaterstaat, ANWB, Stadsbus Maastricht en het MECC. Het project is een van de publiek-private samenwerkingsprojecten voor uitvoering van het Maastrichtse mobiliteitsbeleid (PPS Mobiliteit). Ervaringen met vergelijkbare projecten in andere steden leren dat het succes van P&R een proces van langere adem is. Vrijwel alle projecten kennen een betrekkelijk langzame start. Mensen moeten P&R eerst ervaren om de voordelen te zien alvorens ze anderen hierop wijzen. Dit is een van de redenen waarom gekozen is voor een start op dagen dat de parkeerdruk op de binnenstad het hoogst is.

Na een half jaar vindt er een tussentijdse evaluatie van het project plaats. Er wordt nog bekeken in hoeverre P&R ook op koopzondagen kan worden aangeboden. In de tweede fase zou P&R mogelijk kunnen zijn vanaf de Geusselt naar de binnenstad met apart pendelvervoer. Realisatie hiervan is afhankelijk van de ruimtelijke ontwikkelingen van de Geusselt en het succes van P&R Centrum - MECC. In de derde fase wordt gedacht aan de ontwikkeling van nieuwe P&R-locaties aan de west- en/of noordzijde van de stad.