Ingezonden persbericht

Persbericht

Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg
Nummer 7, verschijningsdatum 30 mei 2003

'De hype van vandaag is het schandaal van morgen'

Nederland is het enige land ter wereld dat jonge kinderen hormonen geeft als voorbereiding op geslachtsverandering. Psychiater/onderzoeker Joost à Campo is hier diep bezorgd over. Uit zijn onderzoek blijkt dat de wens tot geslachtsverandering nogal eens de voorbode is van een psychose. 'Er zijn patiënten met schizofrenie die van geslacht zijn veranderd, terwijl ze met antipsychotica te helpen waren geweest.'
A Campo's enquête onder 382 psychiaters is onthullend. Bij ongeveer de helft van de patiënten die vraagt om een geslachtsverandering, is die wens een symptoom van andere psychische problematiek, zoals een persoonlijkheidsstoornis of depressie. Het is dus uitkijken geblazen met de indicatie genderstoornis. Psychiaters moeten daarom in de genderteams een veel grotere rol spelen dan nu het geval is.

Behandelen onder dwang met clozapine

Sommige patiënten verblijven maandenlang onbehandeld op een afdeling, terwijl ze met medicatie binnen een paar weken naar huis hadden gekund. Tot nog toe mag uitsluitend bij ernstig gevaar gedwongen worden behandeld. Binnenkort verandert de wet, het woord 'ernstig' verdwijnt uit de wet Bopz. Toch zijn de problemen hiermee niet verdwenen, volgens de psychiatrische instelling GGZ Noord-Holland-Noord. Deze instelling loopt vooruit op de wet en behandelt al langer onder dwang als er geen sprake is van ernstig gevaar en wel met het omstreden antipsychoticum clozapine. Maar wat is gevaar, vragen psychiaters van GGZ Noord-Holland-Noord zich af. 'Is er sprake van gevaar bij een mevrouw die al dertig jaar op een afdeling verblijft en totaal is vereenzaamd? Als je weet dat clozapine veel meer kans geeft op een menswaardiger bestaan, ben je dan niet verplicht haar dit middel te geven?'

En verder:

Dossier cocaïne: de witte waan

Cocaïne heeft zijn imago als glamourdrug verloren. Het leidt tot verval, agressie en heeft verwoestende gevolgen voor het lichaam. Terwijl het aantal cokeverslaafden groeit, hebben hulpverleners nog geen adequaat antwoord op deze eigentijdse verslaving. Een zoektocht naar effectieve behandelingen en cocadon, het alternatieve methadon.

Hoe autistisch is Volkert van der G.?

Is Volkert van der G. inderdaad toerekeningsvatbaar of heeft het Pieter Baan Centrum iets over het hoofd gezien? Kinder- en jeugdpsychiater Menno Oosterhoff vermoedt een autistische stoornis bij de moordenaar van Pim Fortuyn.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie:
Telefoon 030 2874020 (Hemelvaartsdag en vrijdag 30 mei afwezig)
E-mail: redactie@psy.nl