BETER

Onderzoek: Nederland wijst cosmetische operaties massaal af

Programma's bij de commerciële omroepen en reportages in lifestylebladen ten spijt; Nederland voelt weinig voor cosmetische operaties. Bijna de helft van alle Nederlanders vindt het typisch iets voor mensen met een minderwaardigheidscomplex. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het gezondheidstijdschrift BETER is uitgevoerd. Het zou verder vooral iets zijn voor rijke mensen, mensen in de showbizz en voor mensen die ontkennen dat ze ouder worden.

Bijna zestig procent van alle mannen en ruim veertig procent van alle vrouwen wijst de mogelijkheid ooit een cosmetische operatie te ondergaan resoluut af. Per leeftijdscategorie zijn er grote verschillen. Van zowel de leeftijdsgroep 16-19 jaar als 70-plus zegt driekwart nooit te zullen kiezen voor een cosmetische operatie. Het laagst scoort de leeftijdscategorie 30-39 jaar, nog geen veertig procent wijst de operaties af. Een kwart in deze leeftijdsgroep kiest zelfs voor een operatie als er geen enkele medische indicatie is, als ze het uitsluitend om een mooier uiterlijk te doen is. Alleenstaanden kiezen volgens BETER veel vaker voor een 'mooimaakoperatie' dan mensen met een vaste partner.
De stelling dat cosmetische chirurgie iets is voor mensen met een minderwaardigheidscomplex wordt onderschreven door 49 procent van alle Nederlanders. Eveneens hoog scoren de stellingen dat het iets is voor rijke mensen (46%), mensen in de showbizz (44%), mensen die ontkennen dat ze ouder worden (40%) en ijdeltuiten (36%). Het zijn vooral mannen die cosmetische chirurgie iets vinden voor ijdeltuiten. De stelling wordt onderschreven door 43 procent van alle mannen tegen 27 procent van de vrouwen.

Weinig vertrouwen
Het onderzoek van BETER laat zien dat er weinig vertrouwen is in cosmetische chirurgie. Een kwart van alle Nederlanders heeft uitsluitend vertrouwen in operaties die uitgevoerd worden in het ziekenhuis. Het percentage dat vertrouwen heeft in het ziekenhuis én de particuliere kliniek is amper hoger. Vijftien procent maakt zich zorgen over de gevolgen op lange termijn en tien procent is van mening dat het toezicht onvoldoende is.
Er doen zich bij de vertrouwenskwestie enkele opmerkelijke regionale verschillen voor. In Noord-Nederland wordt duidelijk vaker dan gemiddeld het vertrouwen uitgesproken omdat de mensen die de cosmetische operaties uitvoeren goed geschoold zouden zijn. Zuid en Oost-Nederland staan lijnrecht tegenover elkaar. Veertig procent van de oosterlingen spreekt haar vertrouwen uit in zowel het ziekenhuis en de particuliere kliniek tegenover twintig procent van de zuiderlingen.
Het onderzoek onder een representatief deel van de Nederlandse bevolking is in opdracht van het gezondheidstijdschrift BETER uitgevoerd door Bureau PanelWizard uit Groningen. De belangrijkste resultaten zijn gepubliceerd in het zojuist verschenen zomernummer.

/////