Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit (juni-uitgave, nummer 4)

30/05/2003

Lochem, 30 mei 2003
In deze uitgave de volgende onderwerpen:
MENPAARD MET EXTRA VERSNELLING. Aangespannen rijden in stap, draf en galop is voor de mensporter gesneden paardenbrok. Maar wat als je één of meerdere gangenpaarden voor de wagen wilt spannen? En zijn tölters, telgangers, pacers en walkers geschikt voor de (wedstrijd-) mensport? Het artikel is van Margriet Markerink en de fotoreportage van Arjan Wijnstra.

ALTERNATIEF VOOR ECHTE MARATHON? Misschien zullen toekomstige generaties menners niet eens meer weten dat het ooit normaal was om marathons van tientallen kilometers lengte te rijden. Marathon staat dan voor hen gelijk aan een hindernistraject, meer niet. Kort maar krachtig: knàll-en. Hoezo opwarmtraject, sneldraf, uitlooptraject, stàppen? Maar heel wat van de huidige menners vinden zo'n veelzijdige, lange marathon met vijf trajecten juist erg aantrekkelijk en zij zien die marathons met lede ogen verdwijnen. Sommigen zijn dan ook op zoek naar alternatieven en daarbij komt endurance in beeld. Is dat een optie? In dit verhaal biedt Ineke Westers een kijkje in de keuken van endurance en de mogelijkheden tot mennen in die discipli-ne.

RIJDEN DOE JE OP KARAKTER. Wat zijn de kneepjes van het vak? Hoe bereidt een topmenner zijn paarden voor op een WK? -Voor een menner als Ben Gos-schalk die veelal op zijn gevoel werkt is het lastig alle zaken waar hij willekeurig en onwillekeurig op let, aan te duiden. Madeleine Calkoen maakte een van zijn trainingsdagen mee.- Zij signaleerde, sterker nog, zij werd deze dag geestelijk- deelgenoot van een sessie top mennen. De fotore-portage is ook van Madeleine.

EEN NEGENTIENDE EEUWS WAGENPARK. Belangrijke huizen hielden er vaak een grote rijtuigcollectie op na, met bijpassende tuigen, paarden en natuurlijk één of meerdere koetsiers. Helaas zijn de meeste van dergelijke 'wagenpar-ken' verloren gegaan. Zo niet dat van kasteel Twi-ckel te Delden. Omdat het kasteel nooit beschadigd is geraakt en vanaf het eerste begin in familiebe-zit was, zijn zowel de zestien rijtuigen als de volledige inventaris van de tuigenkamer en de stallen voor het overgrote deel bewaard gebleven. In het weekend van 6 en 7 september opent Twickel eenmalig haar sta-llen en koetshuis. Liefhebbers mogen de kans niet laten lopen een kijkje te nemen. Tekst en foto's van Meike Merks.

ONGEWOON BEGIN WEDSTRIJDSEIZOEN. Het wedstrijdseizoen is wel eens saaier begonnen dan dit jaar. Na twee nationale wedstrijden, in Horst en Olden-zaal, zijn er al heel wat onvoorspelbare uitslagen tot stand gekomen. Jammer genoeg heeft de omvangrijke uitbraak van aviaire influenza, in de wandeling vogelpest genoemd, daar ook veel mee te maken. Maar toch niet alleen! Zo hier en daar begint de gevestigde orde de hete adem van de opdringende subtop te voelen en dat is voor de toeschouwer alleen maar leuk, want het brengt de spanning een beetje terug. Niets is saaier dan een wedstrijd waarvan de uitslag al vaststaat voor hij begonnen is. Ineke Westers was ter plekke voor een reportage.

DOOR SCHADE EN SCHANDE. In de vorige MenSport vertelden menners die met hun aanspan-ning bij een ongeluk betrokken waren, openhartig over hun er-varin-gen. Uit die verhalen blijkt dat niet al-leen het ongeval zelf, maar ook de financiële afwikkeling ervan veel men-ners niet in de kouwe kleren gaat zitten. In deze uitgave 'Leren van andermans ervaring (2)'.