Korps: Groningen, plaats: Hoogezand 30-05-2003
Politie houdt negen jongeren aan voor winkeldiefstallen

Vrijdag 30 mei 2003

Naar aanleiding van de aanhouding van een 13-jarig meisje op 27 maart, j.l. in het winkelcentrum Hooge Meeren stelde de politie een nader onderzoek in naar een serie winkeldiefstallen. Dit resulteerde uiteindelijk in de aanhouding van nog eens zeven meisjes en één jongen. De jongeren waren in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar. Zij werden allen verdacht van het plegen van winkeldiefstallen.

Buit
De door hun gepleegde diefstallen vonden plaats in de periode van januari tot en met april 2003. Bij in totaal 16 winkels werden in het betreffende winkelcentrum de diefstallen gepleegd.In elke winkel werd door de jonge dieven meerdere keren gestolen. De jongeren gebruikten of aten de weggenomen goederen meestal zelf op. Ook werden spullen weggegeven. De diefstallen werden zowel alleen als in vereniging gepleegd.

De buit van de jeugdigen bestond onder meer uit snoepgoed, speelgoed, sieraden en cd`s. Alle winkeliers zijn ingelicht over de oplossing van deze serie winkeldiefstallen. Een klein gedeelte van de buit is teruggegeven aan de winkeliers. Alle ouders werden geïnformeerd over de gedragingen van hun kinderen. De jeugdagenten van basiseenheid Hoogezand hebben de verdachte jongeren bij de Snelle Beslis Eenheid (SBE) van Regiopolitie Groningen, openbare ministerie en bureau HALT aangedragen voor een gerichte aanpak van de jongeren. Onderdeel van de aanpak is een passende voorlichting van de politie in samenwerking met bureau HALT aan deze jeugdigen om meer winkeldiefstallen te voorkomen.

Inlichtingen, afdelingen Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)