Politie Hollands Midden
Datum: 28 mei 2003

(
Op vakantie? Stuur een kaartje naar de politie! NOORDWIJK/NOORDWIJKERHOUT/DE ZILK

De vakantietijd is aangebroken. Veel mensen zullen voor langere tijd hun woning onbewoond achterlaten als zij elders in binnen- of buitenland van vakantie genieten. Ook tijdens afwezigheid van de bewoners wil de politie voor de mensen klaar staan door een oogje in het zeil te houden. Wanneer vakantiegangers zich met een afwezigheidskaart afmelden, zal de politie een aantal maal de woning bezoeken en controleren. Bij onregelmatigheden of bijzonderheden wordt een contactpersoon gewaarschuwd. Door op het politiebureau een afwezigheidsmelding in te vullen, kunnen mensen aangeven van deze service gebruik te willen maken.

Natuurlijk kan iedereen die op vakantie gaat zelf ook al een paar eenvoudige maatregelen treffen. Het is het beste om, ook als er niemand thuis is, de woning er toch 'bewoond' uit te laten zien. Dat de bewoners weg zijn, mogen familie en buren best weten. Maar het is onverstandig de inbreker op een idee te brengen.
Wanneer toch al een afspraak wordt gemaakt voor het water geven van de planten of het verzorgen van huisdieren, kan die kennis meteen gevraagd worden ook de brievenbus te legen. De post kan het beste worden opgestapeld op een plaats die vanaf buiten niet te zien is.
Een lamp met een tijdschakelaar wekt 's avonds de indruk dat er mensen thuis zijn. Verder kan het voor een inbreker heel makkelijk zijn in te klimmen als de rolcontainer of de ladder al min of meer klaar staan. Om zo min mogelijk gelegenheid te geven, kunnen dergelijke zaken maar beter worden opgeborgen. En denk ook even aan de telefoonbeantwoorder. Voor bellers met minder goede bedoelingen kan de mededeling dat de familie de komende weken op vakantie is, een prachtige uitnodiging zijn.
De politie wil er met dit project aan bijdragen dat vakantiegangers bij terugkomst alles weer in goede orde aantreffen. Op het politibureau is een folder te krijgen met tips voor het achterlaten van uw woning tijdens de vakantieperiode.

Het politiebureau is gevestigd aan de Duinwetering 101 te Noordwijk en is de hele week geopend.

Noot voor de redactie /