Gemeente Leiden

4 juni: Nationale Straatspeeldag

Publicatiedatum: 30 mei 2003

De straat is van ons allemaal, maar zeker van de kinderen, die lekker buiten moeten kunnen spelen. Steeds drukker verkeer, geparkeerde auto's en een tekort aan leuke en veilige buitenspeelplekken maken dit vaak moeilijk. Om hier de aandacht op te vestigen wordt dit jaar voor de veertiende keer de Nationale Straatspeeldag gehouden, waaraan ook in Leiden grootscheeps wordt meegedaan.

MILIEU EN BEHEER - Op woensdagmiddag 4 juni doen in de vier stadsdelen weer verschillende Leidse straten mee aan de Straatspeeldag. De straten worden afgesloten voor verkeer en automobilisten wordt gevraagd hun auto die dag elders te parkeren, zodat de kinderen naar hartelust op straat kunnen spelen.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar worden allerlei spelactiviteiten georganiseerd. Bovendien wordt op verschillende plaatsen de aandacht gevraagd voor de onveiligheid voor kinderen. Oversteken tussen geparkeerde auto's door, drukke, onoverzichtelijke kruispunten midden in een woonwijk en zelfs op de stoepen auto's.

Deelnemende organisaties

Een groot aantal organisaties en vrijwilligers werkt mee aan de Leidse Straatspeeldag, om deze dag voor alle kinderen van 4 tot 12 jaar tot een feest te maken. De deelnemende organisaties zijn: diverse buurtverenigingen, wijkcomités en bewonerscommissies, basisscholen, Skate-fun, Leonardo scholengemeenschap, speeltuinverenigingen, TamTam, De Rondedans, Leidse Welzijnsorganisatie, TOS, Wijkbeheer, wijkpolitie, Sleuteldrop, Speel-o-theek de Joker, BSO de Schatkist.

"Als er iets speelt in Leiden, laten het dan vooral de kinderen zijn!"

De Straatspeeldag wordt georganiseerd in de volgende Leidse buurten. Deelname is overal gratis!

Groenoord-Noord:

Frans van Mierisstraat, van 13.00 tot 18.00 uur. In de straat staan een opblaasglijbaan en een springkussen klaar, verder kunnen kinderen uit een spellenkar allerlei leuke spelletjes lenen en maakt een kunstenares zelfportretten van jong en oud.

Groenoord-Zuid: (onder voorbehoud)

Haarlemmerstraat bij de kruising Maresingel, van 14.00 tot 16.00 uur, er is een groot circuit met leuke uitdagende spelletjes uitgezet. Verder kunnen de kinderen zich uitleven op een springkussen en een ritje op de pony. Hier speciale aandacht voor de verkeerssituatie: hoewel de Haarlemmerstraat al weer 1 jaar eenrichtingsverkeer is, wordt dit veelvuldig genegeerd. De wijkvereniging wil daar met een gerichte actie de aandacht op vestigen.

Noorderkwartier:

In de Waldeck Pytmontstraat en omgeving Anna van Saksenstraat, Bernhardkade, dienstencentrum de Rondedans en in speeltuinvereniging Noorderkwartier, van 14.00 tot 17.00 uur. Er is zand en water voor de peuters, schminken, poffertjes eten en een spannend rollater circuit voor grotere kinderen. Kinderen en ouderen gaan met elkaar in gesprek over veilig en onveilig verkeer. De dag wordt afgesloten met een poppenkastvoorstelling (2-6 jaar) en een speurtocht (6-12 jaar).

De Kooi:

Speeltuinvereniging Oosterkwartier organiseert spelletjes in en rond de Ambonstraat, van 13.00 tot 16.00 uur. Kinderen beschilderen de zijmuren van de huizen bij de toegangspoort van de speeltuin. De Ambonstraat is tussen 12.00 en 17.00 uur geheel afgesloten.

Zeeheldenbuurt:

Oosterstraat, op de kruispunt van Evertsenstraat, van 13.30 tot 16.30 uur. Er zijn verschillende soorten attracties voor kinderen zoals: reuze glijbaan, springkussen, pinokkio ring gooien etc.

Fiorewijk:

Kraanbaan, van 12.00 tot 18.00 uur. Er staan diverse spellen op het programma.

Cronestein (Fruitbuurt):

Moerbeistraat, van 14.00 tot 16.00 uur. De jeugd kan onder andere doelschoppen, stuiteren op skippyballen, vliegers maken, straatbingo en meerijden op een pony of in een ponywagentje. Aansluitend aan de straatspeeldag wordt het fruitmozaïek aan de gevel hoek Meloenstraat/Veilingkade feestelijk geopend. Dit fruitmozaïek is vorig jaar door kinderen uit de buurt gemaakt ter verfraaiing van de saaie kopse kant van het flatgebouw.

Muziekbuurt:

Beethovenlaan hoek Corellistraat, van 13.00 tot 15.30 uur. Bewonerscommissie de Muziekbuurt organiseert weer als vanouds verschillende Oud Hollandse straatspelen.

Fortuinwijk:

Donizettilaan, van 14.00 tot 16.00 uur. Acht spellen op straat, waaronder schminken, stoepkrijten, een levensgroot boter kaas en eierenspel. Verder kunnen kinderen kennismaken met het spelmateriaal van Speel-o-theek de Joker.

Haagwegkwartier:

Skate-evenement op het parkeerterrein achter het Vijf Meisporthal en zwembad. In de ochtend voor leerlingen van de Teldersschool en de Sleutelbloemschool, vanaf 12.15 uur voor de jeugd uit stadsdeel zuid. Op het parkeerterrein achter het Vijf Meizwembad is een skateparcours uitgezet, met miniramp en vijf streetobstakels. Medewerkers van Skate-fun geven demos en helpen zowel beginners als gevorderden. Verder is er een dj en verzorgen leerlingen van het Leonardo streetdance optredens.

Coebel:

Noachstraat , tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen de kinderen van de Coebel naar hartelust spelen in een autovrije straat. Sjoelen, spijkerpoepen, schminken en vele andere activiteiten worden er georganiseerd.

De Mors:

In de ochtend wordt er in de wijk een in het oog springende verkeersactie gehouden. s Middags van 13.30 tot 15.30 uur, heel veel straatspelletjes op de ventweg Vondellaan en op de lage Morsweg tussen de Tesselschadestraat en Dijkstraat. Afsluiting met vrijspelen in de speeltuin Morschkwartier onder het genot van een ijsje.

Deze pagina is gewijzigd op 30 mei 2003