Gemeente Leiden

Gemeentearchief brengt Leidse burgemeesters in beeld

Publicatiedatum: 30 mei 2003

In het Gemeentearchief van Leiden en omstreken wordt van 26 mei tot eind juli de tentoonstelling Burgemeesters van Leiden gehouden. De recente aantreding van Henri Lenferink is een goede aanleiding om wat te laten zien van de burgervaders (geen moeders!) die Leiden in vroeger tijden heeft gekend.

GEMEENTEARCHIEF - De eerste burgemeester was Mr. Albert Otto Ernst de Graaf van Limburg Stirum. Hij begon in 1851, toen de Gemeentewet in werking trad. Van hem en zijn navolgers zijn biografieën te lezen, waarin onder meer staat wat zij voor de stad hebben betekend. Verder zijn diverse fotos van burgemeesters in functie te zien, bijvoorbeeld als hoofd van de brandweer, als hoofd van de stad bij de ontvangst van buitenlands bezoek of terwijl een honderdjarige wordt bezocht. Natuurlijk wordt ook stilgestaan bij het burgemeestersreferendum, dat onlangs werd gehouden tussen Harry Groen en Henri Lenferink.

De eerste burgemeester Van Limburg Stirum.

De eerste burgemeester Van Limburg Stirum. Foto: Gemeentearchief

Blikvangers

Blikvanger is onder andere een prachtige aquarel ter herinnering aan burgemeester De Laat de Kanter. Maar ook twee prachtige handgekleurde ontwerpen voor de wapenramen van de burgemeesters Van Kinschot en Vis in een schaal van 1:1, zijn zeker de moeite van een bezoek aan deze expositie waard.

Burgemeester De Laat de Kanter.

Burgemeester De Laat de Kanter in aquarel. Foto: Gemeentearchief

De kleine expositie is samengesteld door medewerkers van de Afdeling Collectiebeheer en Documentatie van de Sector Archief en Informatie. Het is vooral een tentoonstelling met veel fotos, affiches en ander visueel materiaal uit de prentverzameling/topografische atlas, bibliotheek- en affichecollectie van het Gemeentearchief.

Burgemeester De Gijselaar.

Burgemeester De Gijselaar. Foto: Gemeentearchief

Tentoonstelling: Burgemeesters van Leiden (van1851- heden) Locatie: Gemeentearchief Leiden, Boisotkade 2A (vitrines bij entree en in hal)
Geopend: van 26 mei tot en met 31 juli 2003, behalve van 29 tot en met 31 mei (Hemelvaartsweekend) en 9 juni (Tweede Pinksterdag). Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 12.15 uur.
Informatie: Ingrid Pot (beheerder Historische bibliotheek), Jan van Rosmalen (beheerder Prentverzameling), Renée Claesen (beheerder Affichecollectie) of Benata Hengstmengel (medewerker Communicatie & presentatie). U kunt bellen naar telefoonnummer (071) 516 53 55 of e-mailen naar info@leidenarchief.nl

Deze pagina is gewijzigd op 30 mei 2003