Nieuwsbrief Abdullah Haselhoef

Liever een kerkgebouw als moskee


Kerk en moskee samen gebruiken


KRABBENDIJKE, 20030530 -- De eerste moskee die door de profeet Mohammed* gebouwd werd, was er één die opgetrokken was uit leem. Deze moskee had geen koepel en geen minaret, maar was een eenvoudig en simpel bouwwerk.

In deze moskee was iedereen welkom. Zo gebruikten Christenen op doorreis de moskee van de Profeet* als gebedsplaats, maar verbleef ook een dakloze vrouw in een tentje in de moskee overnachten. Er werden in de moskee sportactiviteiten zoals worstelwedstrijden georganiseerd, maar ook vond er onderwijs en voorlichting plaats.

Bij de ontmoeting van Islamitische culturen met anderen volkeren hebben de moslims zich vaak op een harmonieuze wijze verenigd met de plaatselijke culturele en architectonische gebruiken.

Nu echter worden bestaande buitenlandse architectonische ontwerpen van moskeeën - zonder enige toegevoegde fantasie - klakkeloos gekopieerd naar het Nederlandse polderlandschap.

Veel mooier zou het zijn als men moskeeën ontwierp die pasten in Nederlandse architectonische tradities, zoals het neoclassicisme, neo-gothisme of art deco, waardoor de moskeeën moeiteloos in de omgeving zouden versmelten in plaats van op te vallen. Zo kan de vormgeving van de moskee bijdragen tot een Nederlandse Islamcultuur.

Nog veel liever had ik het, wanneer onze prachtige Nederlandse kerkgebouwen of Joodse synagogen met een eeuwenlange geschiedenis van oprechte aanbidding van God in plaats van verkocht of verhuurt te worden aan de aanbidders van de Mammon - de afgod van het geld - die deze kerken of synagogen gebruiken als discotheek of als vlooienmarkt, gedeeld zouden worden met Moslims.

Sommige Christenen zien liever niet dat hun kerken door Moslims mede gebruikt worden. Zo heeft de Katholieke kerk een richtlijn dat voormalige Katholieke kerken niet als moskee dienst mogen doen en zou de fundamentalistische Christelijke politiek partij de SGP de bouw of de aanwezigheid van moskeeën zelfs helemaal willen verbieden.

Maar is dat niet vreemd? Alle drie de religies aanbidden dezelfde God en een kerk of synagoge die dienst doet als moskee, blijft behouden voor haar oorspronkelijke doel. En heeft ook de Paus niet verklaard dat volgens hem de Heilige Geest ook in de Islam werkt? Een kerk of synagoge als moskee zou dan ook voor Christenen of Joden eigenlijk geen steen des aanstoots hoeven te zijn.

Maar ik zou zelfs verder willen gaan! In Andulusië en in Damascus waren voorbeelden te vinden, waarin moslims en christenen hun Godshuizen met elkaar deelden. Waarom dan niet in Nederland?

Koran 22:40: "En indien God sommige mensen niet met behulp van anderen tegenhield, zouden ongetwijfeld kloosters, kerken, synagogen en moskeeën, waarin dikwijls de naam van God wordt herdacht, afgebroken zijn."

Abdullah Haselhoef,
Publicist

Om u aan te melden voor de nieuwsbrief: mailto:nieuwslicht@zeelandnet.nl?subject=Aanmelden.28marokko@zeelandnet.nl !