© AID 2002-2003

Vijf processen verbaal op Hemelvaartsdag in verband met kalvertransport

De Meern, 30 mei 2003

Op Hemelvaartdag hielden controleurs van de AID een chauffeur van een vrachtwagen met aanhanger op de A1 bij Twello staande. Bij het inhalen kwam het zaagsel uit de wagen hen tegemoet waaien. De wagen en aanhanger bleken niet te zijn gereinigd en ontsmet. De man bleek 270 kalveren te hebben afgeleverd bij twee verschillende bedrijven in Putten en Oudleusden. Het Puttens bedrijf bleek in verband met de Vogelpest te zijn geruimd en was nog niet vrijgegeven door de RVV.

De Duitse chauffeur krijgt proces verbaal voor overtreding van de compartimenteringsregels, het niet voldoen aan de hygiënevereisten en het aanvoeren op een besmet of verdacht bedrijf. Ook zijn baas, de transportondernemer, krijgt een proces-verbaal. Een Duitse kalverhandelaar die hierbij was betrokken krijgt eveneens proces-verbaal. De veehouders uit Putten en Oudleusden krijgen proces-verbaal omdat zij geen gelegenheid hebben gegeven tot reiniging en ontsmetting. De Puttense boer, krijgt ook nog proces-verbaal omdat hij kalveren aanvoerde terwijl dat nog niet mag.

De vrachtwagen is naar een erkende wasplaats bij een exportverzamelplaats gebracht en wordt gereinigd en ontsmet. Daar moeten de wagen en aanhanger 72 uur staan, voordat ze weer worden vrijgegeven.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel.: 030 - 6692696 of 06 - 48132319