Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/05/03 Prinses Máxima doopt naar haar genoemd vliegtuig Martinair te Schiphol

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden verricht vrijdag 30 mei 2003 te Schiphol de doop van een nieuw vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Martinair dat haar naam zal dragen. Het vliegtuig, een Boeing MD-11 F, zal dienst doen als vrachtvliegtuig dat regelmatig naar Buenos Aires in Argentinië zal vliegen. Sinds begin jaren tachtig worden Martinair-vliegtuigen genoemd naar leden van het Koninklijk Huis. Als eerste werd Prinses Margriet vernoemd, als laatste Prins Floris, in 1992.

Martinair is een luchtvaartmaatschappij met verschillende luchtvaartgerelateerde dochterondernemingen. De belangrijkste activiteit is echter de luchtvaart. Met bijna 3000 medewerkers en een netwerk van internationale vestigingen, van Hong Kong tot Florida, is Martinair uitgegroeid van een kleine chartermaatschappij tot een intercontinentaal opererende vracht- en passagiersvervoerder.

Meer dan 75 bestemmingen worden wereldwijd aangevlogen. Jaarlijks worden ruim twee miljoen passagiers vervoerd, zowel naar het Middellandse Zeegebied als naar Latijns-Amerika, het Caribische gebied, Florida en Canada. Martinair is één van de grootste vrachtvervoerders in de wereld, onder meer op het gebied van 'perishables': snijbloemen, groenten en fruit. Daarnaast wordt alle denkbare vracht vervoerd; van koeien naar het Midden-Oosten en paarden naar een springtoernooi, tot de nieuwste modellen personenauto's en computers.

Martinair-vliegtuigen hebben in de meeste gevallen een naam gekregen. Tot begin jaren '80 waren dat uiteenlopende namen met topografische of historische achtergrond.

Klik hier voor toegang tot de website van Martinair.