ABVAKABO FNV

Regeerakkoord holt rechtspositie Alfahulpen uit

Werknemers in de alfahulpverlening moeten zo snel mogelijk een dienstverband kunnen aangaan met de thuiszorginstelling die hen bemiddelt. Dit stelt ABVAKABO FNV naar aanleiding van de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) die in het regeerakkoord is genoemd.

Afschaffing van de WAZ is een verdere verslechtering van de rechtspositie van de circa 50.000 Alfahulpen. Zij verlenen veelal bij zelfstandig wonende ouderen huishoudelijke zorg die via thuiszorginstellingen wordt bemiddeld en uit de AWBZ wordt vergoed. Aangezien zij minder dan 13 uur per week werken, hebben zij meestal geen arbeidsovereenkomst en zijn ze vrijgesteld van het betalen van werknemerspremies. Omdat zij geen ontslagbescherming, WW of pensioenopbouw hebben, pleit de grootste vakbond in de thuiszorg al langer dit werk onder de CAO-thuiszorg te brengen. 'De voorgenomen afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen geeft hiervoor de definitieve doorslag', aldus Jenneke van Pijpen, dagelijks bestuurder van ABVAKABO FNV. 'De WAZ is een verplichte verzekering die dit soort kleine zelfstandigen beschermt tegen het risico van arbeidsongeschiktheid, al is het maar op minimaalniveau. Daarnaast voorziet de WAZ in een inkomen bij zwangerschap en bevalling. Dat is toch een essentieel recht dat met één pennenstreep wordt doorgehaald.'
Volgens ABVAKABO FNV moeten Alfahulpen kunnen overstappen naar een dienstbetrekking bij een thuiszorginstelling zonder dat hun inkomen achteruit gaat. De in het regeraccoord vastgelegde afschaffing van de WAZ maakt dit onderwerp weer opnieuw actueel voor overleg over de nieuwe CAO-thuiszorg dat in juni zal beginnen.

Meer informatie:
Fons van Leeuwen, voorlichter, 06-10949408
Eric Maas, bestuurder thuiszorg, 06-51280644

30 mei 03 10:02