Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-05-2003
Politieberichten van 29/5 (13.00) t/m 30/5 (07.00)

Drachten: poging zware mishandeling
Donderdag om 13.30 uur kreeg de politie een melding dat een 38-jarige inwoner van Drachten een molotovcocktail aan het gooien was in de Hooizolder. Ter plaatse gekomen was de rust weergekeerd. Er was gegooid naar een 45-jarige inwoner van Drachten, die aangifte deed. De aangever stond in zijn tuin te praten met een 23-jarige buurtgenoot. De verdachte had een fles door de lucht gegooid naar de aangever. Tijdens de worp lekte de fles brandende vloeistof. Hierdoor raakte een conifeer in brand, een stukje gazon en een wc-matje, dat op het gazon lag. Tevens had de verdachte nog met twee flessen naar de aangever gegooid. Niemand raakte gewond, de brandweer was ter plaatse om het brandje te blussen. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Molkwerum: caravans in brand
Donderdag omstreeks 06.20 uur vloog een caravan in brand op camping t Seleantsje. De oorzaak is onbekend. Door de brand raakte eveneens een andere caravan in brand, alsmede een auto, eigendom van een 56-jarige inwoner van Apeldoorn. Een op een oplegger geparkeerd voertuig raakte eveneens beschadigd. De brandweer was met twee bluswagens ter plaatse. De technische recherche heeft een onderzoek naar de brand ingesteld. Een 53-jarige vrouw uit Apeldoorn raakte licht gewond aan haar gezicht en is behandeld door een huisarts. De ene caravan werd bewoond door de twee inwoners van Apeldoorn, de andere, eigendom van een inwoner van Landgraaf, was leeg.

Leeuwarden: inrijden op stadswacht
Donderdag omstreeks 15.35 uur stonden twee stadswachten het verkeer te regelen op de kruising Tesselschadestraat en Roemer Visscherstraat, dit in verband met de Bloemetjesmarkt. Op een gegeven moment kwam een zwarte Honda Civic vanuit de woonwijk naar het toe rijden, de bestuurder wilde niet via de toegestane route naar het nabije benzinestation rijden. Na 10 minuten kwam de auto terug. Een stadswacht hoorde de auto aankomen en optrekken met piepende banden. Hierop draaide de stadswacht zich om en zag de auto op zich afkomen. Hij stapte hierop twee stappen zijwaarts, hetgeen zijn geluk was, want de bestuurder reed daar langs waar de stadswacht net nog stond. De stadswacht heeft aangifte gedaan, de politie is op zoek naar de bestuurder van de zwarte Honda Civic.

Makkum: winkeldief aangehouden
Donderdag om 17.50 uur zat winkelpersoneel achter een 31-jarige Leeuwarder aan in de buurt van de Skilbank. De man had drie truien met een waarde van circa 270 euro gestolen. Hij was, terwijl het winkelpersoneel achter hem aan zat, het IIsselmeer ingelopen, alwaar hij door een politieman is aangehouden.

Ryptsjerk: dodelijke aanrijding
Donderdag om 16.30 uur fietste de 11-jarige Johanna Oostra uit Hurdegaryp, met een 12-jarige vriendinnetje, over de Westerdyk. Bij de Bredyk wilden ze linksaf slaan en de weg oversteken. Terwijl het vriendinnetje wachtte, stak Johanna Oostra over, waarbij ze werd geschept door een 39-jarige automobiliste uit Burgum. De vrouw kwam uit de richting Gytsjerk. Ze heeft krachtig geremd en geprobeerd uit te wijken. Het slachtoffer is per traumahelikopter overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen, waar zij later die avond is overleden. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag om 17.55 uur reed een 24-jarige bestuurder van een snorfiets over de Prins Hendrikstraat. Hier reed hij tegen een stoeprand. Hij was enkele minuten buiten bewustzijn en werd overgebracht naar het MCL-zuid. Hij bleek te hebben gedronken. Hij blies 730 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur.

Joure: aanrijding met drank op
Donderdag omstreeks 20.00 uur verleende een 77-jarige automobilist uit Ede geen voorrang op het verkeersplein te Joure aan een automobilist, die op het verkeersplein reed. De Edenaar bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 415 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Sneek: zware mishandeling
Donderdag om 20.50 uur vond de politie een gewonde 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in de E. Halbertsmastrjitte. De man had een bebloed gelaat, hij was verschillende malen met een steeksleutel in zijn gezicht geslagen. In een woning in dezelfde straat konden even later twee verdachten worden aangehouden, een 54-jarige inwoner van Hinnaard en een 33-jarige inwoner van Sneek. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Tzummarum: onrust in het dorp
Donderdagavond kreeg de politie een melding dat een 20-tal personen aan het vechten was in de Buorren. Bij de komst van de politie, met diverse voertuigen, was de rust grotendeels weergekeerd. Een hondengeleider werd nog wel met bier bekogeld en een persoon, die de hond enkele malen uitdaagde, is gebeten. Het letsel is onbekend.

Leeuwarden: te veel drank op
Donderdag om 20.40 uur werd een 38-jarige automobilist uit Assen gecontroleerd op de Wirdumerdijk. De man had gedronken en blies 600 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Donderdag om 17.30 uur werd een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden aan de Zuidergrachtswasl. De man reed op een snorfiets, die niet verzekerd was. Ook was de man niet in het bezit van een bromfietscertificaat of een rijbewijs. Ook gaf de man nog een valse naam op. Tenslotte bleek hij ook nog in het bezit te zijn van 7 bolletjes cocaïne. De man is overgebracht naar het bureau.

Joure: te veel drank op
Donderdag om 23.00 uur werd een 32-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd op de Zijl. De man had gedronken en blies 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Sneek: te veel drank op, rijbewijs ingevorderd
Donderdag om 22.50 uur werd een 27-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op de Pieter Sikkesstraat. De man had gedronken en blies 810 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Harlingen: te veel drank op
Donderdag om 23.40 uur werd een 19-jarige automobilist uit Vlissingen gecontroleerd op de Westerzeedijk. De man had gedronken en blies 390 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Sneek: te veel drank op
Vrijdag om 01.45 uur werd een 20-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op het Spitaal. De man had gedronken en blies 470 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Vrijdag om 01.10 uur werd een 36-jarige bestuurder van een bromscooter uit Suwald aangehouden. De man had gedronken. Hij blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens reed hij zonder helm en werd de maximum constructiesnelheid overtreden. Op de rollertestbank bleek het voertuig 76 km per uur te kunnen rijden.

Burgum: te veel drank op
Vrijdag om 02.35 uur werd een 29-jarige automobilist uit Burgum gecontroleerd op de Oppedijk van Veenweg. De man had gedronken en blies 520 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: weigeren ademanalyse
Vrijdag om 03.00 uur werd een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden geconmtroleerd op de Archipelweg. Omdat het vermoeden bestond dat de man had gedronken, werd hij overgebracht naar het bureau. Op het bureau blies hij driemaal opzettelijk foutief. Hierna werd een bloedproef afgenomen. Het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd, een rijverbod van 24 uur werd uitgereikt.

Drachten: te veel drank op
Vrijdag om 04.10 uur werd een 35-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Waterlelie. De man had gedronken en blies 520 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 8808272 (werkdagen en kantooruren)