RAAD VOOR WERK EN INKOMEN

RWI wil landelijke invoering persoonsgebonden reïntegratiebudget

Den Haag, 30 mei 2003

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI), waarin werkgevers, werknemers en gemeenten samenwerken, adviseert minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een experiment met het persoonsgebonden reïntegratiebudget (PRB) om te zetten in een landelijke regeling. Een PRB stelt arbeidsgehandicapte cliënten in staat om zelf meer invloed uit te oefenen op inhoud en vorm van hun reïntegratietraject en op de keuze van het reïntegratiebedrijf. Onderzoek onder een kleine tweehonderd mensen die met een PRB geëxperimenteerd hebben, heeft uitgewezen dat dit reïntegratie-instrument een positief effect kan hebben.

De resultaten van het PRB-onderzoek van de RWI, uitgevoerd door de onderzoeksbureaus AStri en MECCANO, doen de Raad concluderen dat de mogelijkheid van een persoonsgebonden reïntegratiebudget onderdeel van het totale reïntegratie-instrumentarium moet zijn. Hoewel een vergelijking met andere reïntegratie-trajecten vooralsnog moeilijk te maken is, blijkt uit het onderzoek dat het PRB op experimentele basis redelijk positieve resultaten heeft opgeleverd. Het PRB kan vooral voor een specifieke doelgroep een zinvolle uitbreiding zijn van het aantal mogelijkheden om te reïntegreren in het arbeidsproces. Het gaat dan om volledig arbeidsongeschikten die beschikken over persoonlijke eigenschappen als zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen, initiatiefrijkheid en goede sociale en communicatieve vaardigheden. Door deze eigenschappen kan deze groep arbeidsgehandicapten via de geboden keuzevrijheid de regie over het eigen reïntegratietraject voeren. Omdat het hier echter niet om objectieve criteria gaat, stelt de RWI voor om alle arbeidsgehandicapten in de gelegenheid te stellen een PRB aan te vragen. De uiteindelijke beslissing over het toekennen van het PRB ligt bij de uitvoeringsinstantie: de gemeente of het UWV.

Tegelijkertijd met het advies van de RWI heeft ook de Landelijke Cliëntenraad minister De Geus geadviseerd over de positie van cliënten bij de reïntegratie naar werk in het reguliere traject. De LCR wil onder andere dat cliënten kunnen beschikken over een werkherkansingsadviseur.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. De RWI streeft naar een duurzame verbinding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door middel van advies en subsidie.
Voor de redactie,