Gemeente Zoetermeer

Weet u hoe het beter kan? Zeg het dan!

Misschien komt deze kreet u bekend voor? Dat kan. Het is namelijk de slogan die de gemeente via advertenties en posters in bushokjes gebruikt om u als inwoner van Zoetermeer uit te nodigen om mee te denken over het afvalbeleid. Of nog preciezer: over kansrijke maatregelen om het beter scheiden van huishoudelijk afval te stimuleren.

Het gaat dus om het beter scheiden van huishoudelijk afval. In Zoetermeer wordt veel glas, papier, textiel, GFT en KCA nog niet goed gescheiden aangeleverd. En dat terwijl goed scheiden niet alleen belangrijk is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Al het afval dat niet gescheiden wordt aangeleverd en ingezameld komt bij het restafval terecht. Het inzamelen en verwerken van restafval is erg duur, veel duurder dan bijvoorbeeld het inzamelen en verwerken van oud papier of glas. Het al dan niet gescheiden inleveren van huishoudelijk afval heeft dus direct invloed op de hoogte van de Afvalstoffenheffing.

Stimuleren gescheiden aanbieden
De gemeenteraad heeft op 26 mei jl. budget voor het uitvoeren van aanvullende maatregelen beschikbaar gesteld. De maatregelen zijn nog niet vastgesteld. Met welke maatregelen kan de gemeente de inwoners van Zoetermeer stimuleren om het huishoudelijke afval beter te scheiden? Bij het beantwoorden van die vraag wil de gemeente graag de inwoners van Zoetermeer betrekken. U kunt uw ideeën over te nemen maatregelen op een aantal manieren bij de gemeente kenbaar maken.

Bijeenkomsten
Bezoek een van de bijeenkomsten. Hier is er ruimte om maatregelen en suggesties voor te stellen en ook op de door anderen voorgestelde maatregelen te reageren. Bovendien is er een kaart van Zoetermeer aanwezig waarop alle huidige glas-, papier- en textielbakken zijn aangegeven. Op deze kaart kunt u eventueel aangeven waar u graag extra bakken zou zien of misschien reeds geplaatste te verplaatsen naar een meer klantvriendelijke plek.
De bijeenkomsten zijn op:
Dinsdag 10 juni, van 19.3021.00 uur bedrijfsrestaurant Stadhuis (ingang Frankrijklaan 6);
Vrijdag 13 juni, van 15.0016.30 uur Raadszaal Stadhuis (ingang Markt 10);
Vrijdag 20 juni, van 15.0016.30 uur Raadszaal Stadhuis (Markt 10); Dinsdag 24 juni, van 19.3021.00 uur Raadszaal Stadhuis (Markt 10); Woensdag 25 juni, van 19.3021.00 uur Raadszaal Stadhuis (Markt 10).

Via Internet
Uw idee voor een maatregel en suggesties om gescheiden inzameling van huishoudelijk afval te stimuleren kunt u mailen naar: afval@zoetermeer.nl
Of u kunt reageren op een voorlopige lijst met maatregelen op www.zoetermeer.nl/afval
Als u geen Internet heeft, kunt u bellen met (079) 346 8286 om de voorlopige maatregelenlijst per post te ontvangen.

Vier beste ideeën beloond!
Door een goed idee aan te dragen voor het stimuleren van gescheiden afvalinzameling kunt u het bedrag van uw aanslag Afvalstoffenheffing 2003 terugverdienen. Eind juni zal de beoordeling van de inzendingen plaatsvinden. De uitslag zal op de stadsnieuwspagina van het streekblad en op de website te lezen zijn. Indien u in de prijzen bent gevallen, ontvangt u het bedrag in juli op uw rekening. De ontvangst van het prijzengeld staat verder los van de betaling van uw aanslag. Meedoen?
Lever uw idee op de bijeenkomst in of reageer via afval@zoetermeer.nl

Vervolg
Op basis van de uitkomsten van alle bijeenkomsten, de e-mails en de becommentarieerde maatregelenlijsten zal de gemeente in de zomermaanden werken aan een concept uitvoeringsplan voor het afvalbeleid. Dit concept uitvoeringsplan kan door de betrokkenen nog worden voorzien van commentaar voordat het in het najaar aan de Raad ter besluitvorming wordt voorgelegd.
Daarna kan de uitvoering van start gaan. Het mag duidelijk zijn dat uw bijdrage als inwoner van Zoetermeer daarbij cruciaal is.

Laatste wijziging: 30-05-2003