Gemeente Zoetermeer

Leerlingen Prinsenhof bezoeken KCA-depot

Batterijen, injectienaalden, gevaarlijke vloeibare stoffen zoals ammoniak en benzine; dit Klein Chemisch Afval is allemaal te vinden in het KCA-Depot van de gemeente Zoetermeer. In dit depot wordt het Klein Chemisch Afval van bedrijven en huishoudens in Zoetermeer gesorteerd en gescheiden en vanuit hier wordt het vervolgens doorgevoerd naar de verdere verwerkers. Deze verwerkers halen de herbruikbare materialen uit het afval en verbranden het restproduct onder zeer hoge temperaturen. Door deze manier van verbranden, wordt voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

Bijna elke week ontvangen twee Inspecteurs Openbare Ruimte (IORs) van de gemeente een groep leerlingen van groep 7 of 8 van een basisschool in Zoetermeer. Vorige week waren dit de leerlingen van de Prinsenhof. Onder toezicht van de IORs keken zij hun ogen uit. Uitleg over de verschillende soorten gevaarlijk afval, een kleine proef met een vloeibare stof, uitleg over de stikkers die duiden op brandbaar of explosief afval en een rondleiding stonden op het programma. Daarna werd nog een kijkje genomen in het ernaast gelegen afvalverwerkingsbedrijf. Kortom: een leerzame en praktische middag!

Denkt u als onderwijzer, dat lijkt ons ook wel wat, kijkt u dan in het nieuwe lesprogramma van NME 2003-2004, dat over een aantal weken klaar is. Zeker aan te raden is voor een bezoek aan het KCA-depot eerst een uurtje een IOR voor de klas uit te nodigen. Leerlingen leren hier over zwerfafval, het scheiden en hergebruik van afval en handhaving.

Naast het KCA-Depot, waar inwoners van Zoetermeer zelf hun KCA kunnen brengen, rijdt wekelijks ook de Chemobiel een vaste route door de wijken en staat deze op vrijdagsavonds in één van de winkelcentra. Bewoners kunnen, dicht bij huis, hun Klein Chemisch Afval aanbieden. Route en vrijdagavond locatie worden wekelijks gepubliceerd op de pagina Stadsnieuws in Het Streekblad en vanzelfsprekend vindt u deze informatie ook op de Huisvuilkalender 2003 die begin dit jaar huis aan huis is verspreid.

Laatste wijziging: 30-05-2003