J.M. MEULENHOFF BV

Karskens bekritiseert verslaggeving Irak-oorlog in nieuw boek

Volgende week verschijnt bij Uitgeverij J.M. Meulenhoff 'Onze man in Bagdad', een uniek boek dat journalist-fotograaf Arnold Karskens de afgelopen maanden schreef over zijn belevenissen in het gemobiliseerde en belegerde Bagdad.
Arnold Karskens verbleef voor en tijdens de historische slag om Bagdad ruim in maand in de Irakese hoofdstad. Hij was daarmee de enige Nederlandstalige verslaggever aan de Irakese kant van het front. Behalve een minutieus verslag van veel bekende en onbekende gebeurtenissen bevat Karskens' boek een kritische analyse van de werkwijze en de verantwoordelijkheden van de media in de recente oorlog. Hij beschrijft niet alleen het inslaan van de duizenden bommen en raketten, de vele burgerslachtoffers die zijn gevallen, het binnentrekken van de Amerikanen en de lotgevallen van de Nederlandse ambassade, maar hij spreekt ook ter plekke met alle lagen van de bevolking, en laat zien hoe sommige partijen de pers voor hun karretje proberen te spannen.
Daarbij spaart Karskens zijn collega-journalisten niet. Zo beschrijft hij met naam en toenaam welke verslaggevers nog even snel een helm opzetten of een kogelvrij vest aantrekken op het moment dat ze voor de camera's komen.
Het standpunt over de verslaggeving dat Arnold Karskens in 'Onze man in Bagdad' inneemt, is onder meer:

- Nederland heeft het laten afweten bij de verslaggeving over Irak door voornamelijk de Amerikaanse kant van het front te volgen.
- Nederlandse media zijn inconsequent geweest door wel buitenlandse verslaggevers te willen gebruiken maar geen eigen mensen
- De Nederlandse pers heeft een non concurrentie afspraak gemaakt op het punt van de berichtgeving die strijdig is met het idee van een onafhankelijke, op de lezers gerichte berichtgeving
- Men is onnodig bang geweest. Als verslaggevers voorzichtig zijn vallen de risico's wel mee, zeker gezien de belangen die worden gediend.

- Er zijn dubieuze argumenten gebruikt om geen verslaggevers in Bagdad te laten werken, onder meer waar het de hoogte van de verzekeringspremies betreft. Karskens zelf was (in Frankrijk) voor een heel betaalbaar bedrag verzekerd, en hij heeft ook vrouw en kind thuis zitten.

- De leiding van kranten heeft een betwistbare rol gespeeld door verslaggevers die wel naar Bagdad wilden gaan nodeloos onder druk te zetten.

Een van de meer opmerkelijke conclusies van Karskens in dit boek is verder dat er in de laatste Golf oorlog meer journalisten zijn omgekomen door toedoen van Amerikaanse acties dan door Irakese maatregelen.

Arnold Karskens is sinds meer dan twintig jaar oorlogsverslaggver en auteur van een aantal boeken over oorlogen en oorlogsverslaggeving. Hij bracht de afgelopen maanden vanuit Bagdad verslag uit voor De Nieuwe Revu, Barend & Van Dorp, De Vara, de RVU en de VRT.

NADERE INFORMATIE VOOR DE PERS:
Xander Stroo
Publiciteit uitgeverij J.M. Meulenhoff
tel. 020 5533550
e-mail: xander.stroo@meulenhoff.nl
na 5 juni:
Reinjan Mulder
redacteur Meulenhoff
tel. 020 5533500
reinjan.mulder@meulenhoff.nl

30 mei 03 11:47