PERSBERICHT
30/05/2003
The Balvenie meer dan een eeuw aan de top
Traditionele productiewijze staat garant voor een top single malt
In de beroemde whiskystreek Speyside, in het hart van de Schotse
Hooglanden, produceert The Balvenie Distillery sinds 1893 single malt
whisky's van exceptionele kwaliteit. Nergens anders is een
distilleerderij te vinden die al meer dan een eeuw vasthoudt aan zijn
oude, ambachtelijke werkwijze die garant staat voor zoveel kwaliteit
en succes. The Balvenie wordt door kenners nog altijd beschouwd als
een van de beste single malts ter wereld.
In het laatste decennium van de negentiende eeuw, de hoogtijdagen van
de schotse whisky industrie, liet William Grant een achttiende-eeuws
landhuis, The Balvenie New House, ombouwen tot een distilleerderij.
Hij legde daarmee de basis voor de productie van een van de meest
gewaardeerde malt whisky's in de geschiedenis. In de vorige eeuw zijn
nog enkele kleine aanpassingen gedaan in de distilleerderij en is het
aantal koperen distilleerketels vergroot van twee naar negen. De rest
is nagenoeg hetzelfde gebleven.
Trouw aan traditie
De familie Grant is tot op de dag van vandaag trouw gebleven aan de
traditionele productiemethode van The Balvenie. Hierdoor is de
constante hoge kwaliteit van deze single malt al meer dan een eeuw
lang gegarandeerd. Zo gebruikt de distilleerderij van meet af aan
bronwater uit de 'Robbie Dhu'. Om zich te verzekeren van het gebruik
van dit pure water van de Highlands, is 1.200 hectare land rondom de
bron opgekocht door de familie. En waar concurrenten zijn overgegaan
op modernere methodes, verbouwt The Balvenie nog deels zijn eigen
gerst en mout deze op eigen moutvloeren. Ook heeft The Balvenie nog
altijd vakmensen in dienst die de eikenhouten vaten en koperen
distilleerketels onderhouden. De distilleerderij lijkt op een kleine,
zelfvoorzienende gemeenschap van ambachtslieden die al generaties lang
hun vakmanschap en kennis inzetten voor de productie van een unieke
single malt.
Extreem hoge kwaliteit en exclusiviteit
Een belangrijk onderdeel van de productie van een single malt whisky
is het rijpingsproces. The Balvenie Malt Master beschikt over enorm
veel expertise op dit gebied, op hem overgedragen door de generaties
voor hem. Expertise die leidt tot een range van excellente malt
whisky's die allen gekenmerkt worden door een rijke, honingzoete
smaak. En die bijzonder herkenbaar is dankzij de onderscheidende fles
in de vorm van een omgekeerde Balvenie distilleerketel. Een range
bovendien met heel zeldzame, oude malt whisky's van extreem hoge
kwaliteit, waarvan een aantal met prijzen is onderscheiden in de
'International Wine and Spirit Competition'. The Balvenie is een
Scotch single malt whisky voor connaisseurs. Die praten dan ook met
ontzag en respect over The Balvenie; een unieke, mysterieuze malt die
de meest doorgewinterde whiskykenner keer op keer verrast met de
release van een bijzondere malt die eenmalig wordt geproduceerd in
zeer kleine hoeveelheden. En dat terwijl de vraag vaak enorm is. Naar
de succesvolle PortWood 21 Year Old (consumentenadviesprijs EUR 65,95)
was bijvoorbeeld meer vraag dan aanbod, en met een productietijd van
21 jaar vroeg deze Balvenie enig geduld van de liefhebber. Zo werd The
Balvenie PortWood 21 Year Old, net als The Balvenie Single Barrel 15
Year Old, slachtoffer van het eigen succes.