PERSBERICHT
30/05/2003

The Balvenie meer dan een eeuw aan de top
Traditionele productiewijze staat garant voor een top single malt

In de beroemde whiskystreek Speyside, in het hart van de Schotse Hooglanden, produceert The Balvenie Distillery sinds 1893 single malt whisky's van exceptionele kwaliteit. Nergens anders is een distilleerderij te vinden die al meer dan een eeuw vasthoudt aan zijn oude, ambachtelijke werkwijze die garant staat voor zoveel kwaliteit en succes. The Balvenie wordt door kenners nog altijd beschouwd als een van de beste single malts ter wereld.

In het laatste decennium van de negentiende eeuw, de hoogtijdagen van de schotse whisky industrie, liet William Grant een achttiende-eeuws landhuis, The Balvenie New House, ombouwen tot een distilleerderij. Hij legde daarmee de basis voor de productie van een van de meest gewaardeerde malt whisky's in de geschiedenis. In de vorige eeuw zijn nog enkele kleine aanpassingen gedaan in de distilleerderij en is het aantal koperen distilleerketels vergroot van twee naar negen. De rest is nagenoeg hetzelfde gebleven.

Trouw aan traditie
De familie Grant is tot op de dag van vandaag trouw gebleven aan de traditionele productiemethode van The Balvenie. Hierdoor is de constante hoge kwaliteit van deze single malt al meer dan een eeuw lang gegarandeerd. Zo gebruikt de distilleerderij van meet af aan bronwater uit de 'Robbie Dhu'. Om zich te verzekeren van het gebruik van dit pure water van de Highlands, is 1.200 hectare land rondom de bron opgekocht door de familie. En waar concurrenten zijn overgegaan op modernere methodes, verbouwt The Balvenie nog deels zijn eigen gerst en mout deze op eigen moutvloeren. Ook heeft The Balvenie nog altijd vakmensen in dienst die de eikenhouten vaten en koperen distilleerketels onderhouden. De distilleerderij lijkt op een kleine, zelfvoorzienende gemeenschap van ambachtslieden die al generaties lang hun vakmanschap en kennis inzetten voor de productie van een unieke single malt.

Extreem hoge kwaliteit en exclusiviteit
Een belangrijk onderdeel van de productie van een single malt whisky is het rijpingsproces. The Balvenie Malt Master beschikt over enorm veel expertise op dit gebied, op hem overgedragen door de generaties voor hem. Expertise die leidt tot een range van excellente malt whisky's die allen gekenmerkt worden door een rijke, honingzoete smaak. En die bijzonder herkenbaar is dankzij de onderscheidende fles in de vorm van een omgekeerde Balvenie distilleerketel. Een range bovendien met heel zeldzame, oude malt whisky's van extreem hoge kwaliteit, waarvan een aantal met prijzen is onderscheiden in de 'International Wine and Spirit Competition'. The Balvenie is een Scotch single malt whisky voor connaisseurs. Die praten dan ook met ontzag en respect over The Balvenie; een unieke, mysterieuze malt die de meest doorgewinterde whiskykenner keer op keer verrast met de release van een bijzondere malt die eenmalig wordt geproduceerd in zeer kleine hoeveelheden. En dat terwijl de vraag vaak enorm is. Naar de succesvolle PortWood 21 Year Old (consumentenadviesprijs EUR 65,95) was bijvoorbeeld meer vraag dan aanbod, en met een productietijd van 21 jaar vroeg deze Balvenie enig geduld van de liefhebber. Zo werd The Balvenie PortWood 21 Year Old, net als The Balvenie Single Barrel 15 Year Old, slachtoffer van het eigen succes.