Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 31-05-2003 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-51401952

Brand jongerencentrum
DRONTEN - In een cultureel jongerencentrum aan Het Kamp is vrijdagnacht om circa 02.30 uur brand uitgebroken. Een getuige meldde de brand bij de politie, waarna de brandweer vier bluswagens inzette. Het houten jongerencentrum brandde geheel af, maar het naastgelegen pand van een kerkelijke gemeente kon door bluswerkzaamheden van de brandweer worden gespaard. Nog geen uur later was de brand meester. Er raakte niemand gewond; op dat tijdstip waren er geen mensen meer in de gebouwen.
Door de hitte sprongen een aantal asbestplaten op het dak van het jongerencentrum. Dankzij een zwakke wind en het nathouden van het pand en de omgeving zijn eventuele asbestdeeltjes alleen in de directe omgeving van het gebouw neergekomen. De gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om te onderzoeken of er asbestdeeltjes in de omgeving zijn verspreid en heeft het terrein afgezet. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Aanhouding na bedreiging
ALMERE - Een 18-jarige Almeerder is vrijdagavond aangehouden op de Hengelostraat, na een melding van bedreiging met een vuurwapen. De jongen zou een 20-jarige plaatsgenoot om nog onbekende reden hebben bedreigd, waarna hij door een 17-jarige Almeerder werd tegengehouden. Bij de aanhouding van de verdachte werd alleen een mes aangetroffen, een vuurwapen werd niet gevonden. De 18-jarige is overgebracht naar het bureau voor verhoor en ingesloten. Het mes is in beslag genomen.

Aanhouding na verkeersovertredingen
ALMERE - Een 19-jarige bromfietser uit Almere is vrijdagnacht aangehouden op de Rosmolenstraat, na het plegen van diverse verkeersovertredingen. Hij reed zonder helm op een bromfiets zonder verlichting, verzekeringsplaatje, claxon of achterrem, terwijl het vermogen van de bromfiets de constructiesnelheid ver overschreed. Omdat hij al eerder voor verkeersovertredingen was aangehouden, is de bromfiets in beslag genomen en een proces verbaal opgemaakt.

Aanhouding op heterdaad
LELYSTAD - Na een melding van een vernieling van een bouwkeet aan de Buizerdweg zijn vrijdagavond twee jongens uit Lelystad van 13 en 14 jaar aangehouden wegens diefstal. Een van de jongens had een ruit van de bouwkeet gebroken. Beide jongens renden weg bij het zien van de politie, maar konden kort daarop worden aangehouden. Ze bekenden dat ze eerder op de dag ook al gereedschap hadden weggenomen uit de bouwkeet. Na verhoor zijn de gestolen goederen in beslag genomen en de jongens naar huis gestuurd. De ouders zijn in kennis gesteld.

Alcoholcontrole
ALMERE - In samenwerking met het Verkeershandhavingsteam en zes politiestudenten is in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 20.30 en 02.00 uur een alcoholcontrole gehouden op de Polderdreef en verschillende andere plekken in Almere Buiten. In totaal zijn er tien bestuurders aangehouden, waarvan er acht een proces verbaal kregen voor rijden onder invloed. Twee andere bestuurders bleven net onder de 0.5 promille. In totaal werd er 260 keer een blaasproef afgenomen. Een 45-jarige automobilist uit Almere moest zijn rijbewijs inleveren. Omdat meerdere blaastesten niet lukten, is hij overgebracht naar het politiebureau, waar hij een promillage van 1.5 bleek te hebben.

Controle op de Staversekade
URK - Bij een controle op het strandje van de Staversekade zijn vrijdagavond twee Urkers van 19 en 23 jaar bekeurd. Zij maakten deel uit van een groepje van circa twintig jongeren, die op het strandje zaten en alcohol dronken. Na een waarschuwing hielden de twee zich niet aan de regels en kregen een bon. De rest verliet het strand.

Nepwapens in beslag genomen
URK - Twee jongens van 18 (Ijsselmuiden) en 20 (Urk) jaar zijn vrijdagavond aangehouden wegens wapenbezit. Na een melding dat een van de jongens een pistool zou hebben, trof de politie de jongens aan bij hun auto op de Staartweg. Ze ontkenden in eerste instantie dat ze een wapen hadden, maar bleken in hun auto munitie te hebben voor een balletjespistool, verboden bij de Wet Wapens en Munitie. Daarna bekenden ze en wezen aan waar ze de pistolen hadden neergegooid toen ze de politie zagen aankomen. De wapens en munitie zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Proces verbaal wordt opgemaakt.

Easy Ridercontrole
LELYSTAD - Op de Steile Bank zijn vrijdag tussen 15.00 en 22.00 uur twintig brom- en snorfietsen gecontroleerd. Vier motoragenten controleerden op die plaats tussen hun gewone werkzaamheden door een aantal voertuigen. Twaalf bestuurders kregen een bekeuring voor het niet dragen van een helm (6x), onverzekerd rijden (3x), rijden zonder certificaat (2x) en rijden op een bromfiets onder de 16 jaar (1x).

Aanrijding met letsel
EMMELOORD - Bij een aanrijding tussen een 18-jarige bromfietser uit Urk en een 54-jarige automobilist uit Emmeloord, is de Urker gewond geraakt. De jongen reed vrijdagmorgen op de Prof Ter Veenstraat en verleende op het voorrangskruispunt vermoedelijk geen voorrang aan de automobilist. Hij is met hoofdletsel overgebracht naar het Dr. Jansenziekenhuis voor onderzoek.

NAGELE - Na een klapband zijn vrijdagavond twee personen gewond geraakt na een aanrijding op de A6 ter hoogte van Nagele. Een automobilist (leeftijd en woonplaats nog onbekend) reed met twee passagiers richting Emmeloord en haalde een 35-jarige automobilist uit Drunen in, toen plotseling zijn linkerachterband klapte. Daardoor botste hij tegen de man uit Drunen aan en kwam rechts in de berm terecht, waarna hij over de kop sloeg en in de bermsloot terechtkwam. Zijn passagiere, die achterin zat, werd daarbij uit de auto geslingerd en kwam in de sloot terecht. Hijzelf kon met zijn bijrijder uit de auto klimmen. De bestuurder had nekletsel en de passagiere nek- en hoofdletsel. Zij zijn per GGD-ambulance overgebracht naar het Dr. Jansenziekenhuis. De man uit Drunen slaagde erin op de weg te blijven en bleef ongedeerd.

ALMERE - Bij een inhaalmanoeuvre op de Hagevoortdreef is vrijdagmorgen een 22-jarige motorrijder uit Almere gewond geraakt. De man reed richting Veluwedreef en wilde voor de afslag Parkwijklaan een vrachtwagen inhalen. Daarbij reed hij over de doorgetrokken streep en zag te laat dat kort daarop de tussenberm begon, waardoor hij tegen de stoeprand kwam en uit balans raakte. Hij viel en gleed door voor de vrachtwagen, die op tijd kon stoppen. Omdat hij geen motorpak droeg, raakte de motorrijder gewond aan arm en been en is per GGD-ambulance overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

ALMERE - Zes Almeerders zijn vrijdagmiddag betrokken geraakt bij een aanrijding op de kruising Buitenhoutsedreef/Luipaarddreef. Een 28-jarige automobiliste met twee passagiers reed over de dreef op de voorrangsweg richting Tussenring toen een 41-jarige plaatsgenoot met twee passagiers in zijn auto de kruising op kwam rijden vanaf de Gladioolweg, richting Luipaarddreef. Daarbij kregen geen van beiden voorrang en botsten op elkaar. Drie inzittienden werden uit voorzorg per GGD-ambulance naar het Flevoziekenhuis gebracht. Alleen een inzittende van de auto van de 28-jarige moest voor nader onderzoek in het ziekenhuis blijven, de rest was ongedeerd.

Aanhanger ramt woning
KRAGGENBURG - Een lege kiepwagen is vrijdagavond door een pui van een woning aan de Leemringweg gereden. De kiepwagen zat achter de trekker van een 18-jarige Kraggenburger die over de weg richting Kraggenburg reed. Onderweg brak er echter een bout van de dissel, waarna de kiepwagen via het fietspad en de voortuin tegen de gevel van de woning reed. Daarbij werd de zijgevel van de woning ontzet. Op het moment van de botsing zaten de bewoners achter in de tuin. Niemand raakte gewond.

Aanhouding na rijden zonder rijbewijs
LELYSTAD - In de Wold is een 24-jarige automobilist uit Lelystad vrijdagnacht aangehouden. De man reed op de Zuigerplasdreef ter hoogte van de Meent, waar surveillanten hem zonder verlichting zagen rijden in de richting van de Larserdreef. Hij sloeg slingerend linksaf de Wold in, belde niet handsfree en droeg geen gordel. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat hij niet beschikte over een rijbewijs en zijn APK vervallen was. Zijn auto is gestald bij het politiebureau en de man krijgt een proces verbaal.

Rijden onder invloed
LELYSTAD - Na een waarschuwing om niet te gaan rijden is een 52-jarige vrouw uit Lelystad vanmorgen vroeg toch op haar bromfiets gestapt en bekeurd. Surveillerende agenten zagen dat de vrouw, die onder invloed verkeerde, in de Schouw naast haar bromfiets liep en spraken haar aan, waarbij ze haar waarschuwden niet te gaan rijden. Kort daarop zagen de agenten de vrouw toch rijden en hielden haar aan. Bij de blaasproef bleek dat ze een promillage had van 1.55. Haar rijbewijs is ingevorderd.