Korps: Friesland, plaats: Fryslân 31-05-2003
Politieberichten van 30/5 (13.00) t/m 31/5 (13.00)

Heegermeer: alcoholcontrole op het water
De politie Fryslân en de politie te water Sneek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben vrijdag van 16.00 tot 21.30 uur een alcoholcontrole gehouden op het Heegermeer en aangrenzende wateren. Een groot aantal schippers werd gecontroleerd. Ruim zestig van hen hebben een blaastest ondergaan. Slechts twee van hen bleken te veel gedronken te hebben.
De controle werd uitgevoerd door 11 medewerkers van de KLPD en de politie Fryslân. Met drie snelle boten werden schippers van alle soorten vaartuigen, van kruisers tot platbodems en van zeilschepen tot kleine snelle boten gecontroleerd. Op het water werd een blaastest afgenomen. Veel schippers hadden iets gedronken, maar veruit de meesten niet teveel. Twee schippers hadden zoveel gedronken dat zij mee moesten naar de bijna 19 meter lange P64. Dit is een surveillancevaartuig van de KLPD dat als varend bureau dienst deed. Aan boord van dit schip moesten zij een ademanalyse ondergaan. Een 53-jarige man uit Bilthoven, hij bestuurde een rubberboot met buitenboordmotor, blies 465 ug/l, ongeveer 1,15 promille. Op het water is slechts 0,8 promille toegestaan. Hij kreeg een vaarverbod van 2 uren. Een 25-jarige man uit Breda, hij voer met een zeiljacht, blies 765 ug/l, ongeveer 1,75 promille. Hij kreeg een vaarverbod van 7 uren. Tegen beide roergangers wordt proces-verbaal opgemaakt voor het varen onder invloed.
Verder werden twee schippers bekeurd voor te hard varen en werd één schipper bekeurd wegen het niet gebruiken van de zogenaamde dodemansknop.
De politie is niet ontevreden over het resultaat. Kennelijk weten de meeste schippers hun grens om verantwoord te varen. Het blijft echter een momentopname aan het begin van het vaarseizoen. Daarom zullen gedurende de zomermaanden nog meer grote controles op het water plaats vinden, veelal rondom druk bezochte waterevenementen.

Pingjum: diefstal uit auto
Tussen woensdagavond en donderdagochtend werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Alde Haven. De rechterachterruit werd vernield. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Menaldum.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 13.10 uur werd een 43-jarige automobiliste uit Haulerwijk gecontroleerd in de Kerkstraat te Haulerwijk. De vrouw blies 450 ug/l. De auto is in beslag genomen en het rijbewijs ingevorderd in verband met recidive
Vrijdag 22.15 uur, Leeuwarderweg te Sneek, 44-jarige bestuurder van een snorfiets, reed zonder licht, blies 845 ug/l, rijverbod van 10 uur, rijbewijs ingevorderd
Bolswarderweg te Sneek, vrijdag 22.20 uur, 34-jarige automobilist uit Sneek, blies 615 ug/l, rijverbod van zeven uur, rijbewijs ingevorderd Bolswardeweg te Sneek, vrijdag om 22.35, 63-jarige automobilist uit Sneek, blies 655 ug/l, rijverbod van zeven uur, rijbewijs ingevorderd Frittemaleane te Sneek, zaterdag om 02.40 uur, 54-jarige automobilist uit Sneek, blies 520 ug/l, rijverbod van vijf uur Markstraat te Sneek, zaterdag om 03.30 uur, 16-jarige bestuurder van een scooter, uit IJlst, blies 375 ug/l, rijverbod van drie uur Willemskade te Harlingen, zaterdag om 03.40 uur, 22-jarige automobilist uit Triemen, 325 ug/l, rijverbod van twee uur Vogelzang te Drachten, zaterdag om 04.00 uur, 37-jarige automobilist uit Drachten, 335 ug/l, rijverbod van twee uur

Rotstergaast: diefstal zitgrasmaaimachine
Tussen maandag en woensdag 10.00 uur werd een zitgrasmaaimachine gestolen uit een schuur aan de Schoterweg. De machine had in 2000 een waarde van ruim 5000 euro. Aangifte is gedaan door een 57-jarige inwoonster van Rotstergaast.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Vrijdag om 15.45 uur werd in een winkel aan het Ruiterskwartier gezien dat een 32-jarige vrouw uit Harlingen goederen doorgaf aan haar man, een 36-jarige inwoner van Harlingen. De man haalde vervolgens de kaartjes van de goederen, stopte deze in een tas en wilde daarop, samen met zijn vrouw, de winkel verlaten. De twee zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Drachten: brandstichting
Donderdag (late middag, begin van de avond) is brand gesticht bij een zaak aan de Stationsweg. Een verkeerspion werd gevuld met papier en overgoten met wasbenzine en tegen de pui van de winkel geplaatst. De vlammen sloegen omhoog. Enkele buurtgenoten hebben de brand geblust. De etalageruit, van 4 bij 2,15 meter, scheurde door de hitte. De schade bedraagt circa 1600 euro. Aangifte is gedaan door een 39-jarige inwoner van Drachten.

Veenwouden: aanrijding met letsel
Vrijdag om 15.45 reed een 47-jarige automobiliste uit Zwaagwesteinde over de Hoofdweg, komend uit de richting van Damwoude. Zij wilde afslaan naar de Bovenweg in de richting van Zwaagwesteinde. Een 71-jarige automobilist uit Damwoude reed op de Rondweg, komend uit Veenwouden en gaand in de richting van Damwoude. Ter hoogte van de kruising Hoofdweg/Bovenweg zag de vrouw de man over het hoofd, doordat een onbekend gebleven witte auto haar geen voorrang gaf en voor haar langs reed. De man zag te laat dat de vrouw het kruisingsvlak was opgereden en kon een aanrijding niet voorkomen. Beide wagens raakten zwaar beschadigd. In de auto van de vrouw zaten vier personen, waarvan drie klaagden over pijn in de nek. Twee passagiers zijn naar het ziekenhuis gegaan voor controle, een slachtoffer, een 50-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde, moest een nachtje ter observatie blijven, waarschijnlijk met een lichte hersenschudding.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Terwijl de politie vrijdag om 20.50 uur een snelheidscontrole hield op de Dammelaan zaten vier mannen in een nabijgelegen grasveldje. Ze waren zeer luidruchtig. Terwijl drie personen weggingen, gooide de vierde, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, een leeg bierblikje weg. Hierop wilde de politie hem een proces-verbaal geven voor het drinken op straat. Toen hem naar zijn naam werd gevraagd gaf hij een valse naam op. Ook wilde hij verschillende malen weglopen. Uiteindelijk is de man overgebracht naar het bureau waar hij een proces-verbaal kreeg voor het nuttigen van bier op straat, voor het opgeven van een valse naam en voor openbare dronkenschap.

Sneek: vier aanhoudingen na mishandeling
Vrijdag om 21.20 uur liep een 54-jarige inwoner van Sneek over de Eerste Oosterkade. Hier werd hij mishandeld door een aantal personene. De man liep hierdoor een bult in zijn nek op en diverse schaafwonden aan zijn gezicht. Via aanwijzingen van getuigen kon de politie een 22-jarige inwoner van Sneek aanhouden. Vier medeverdachten gingen er in een auto vandoor. Vervolgens konden drie verdachten, in een woning aan de Zwaardstraat, worden aangehouden. Het betreft een 21-jarige Sneker, een 22-jarige Sneker en een 15-jarige inwoonster van Hommerts. Het slachtoffer is ter controle naar de EHBO geweest. De aanleiding was dat de 22-jarige hoofdverdachte, die als eerste is aangehouden, opzettelijk met zijn rugzak tegen het slachtoffer botste. De man wordt ook nog gehoord voor het beledigen van de politieagenten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Augustinusga: aanrijding met letsel
Vrijdag om 21.00 uur reed een 28-jarige motorrijder uit Kollumerzwaag over de Bregeloane, van Surhuisterveen naar Buitenpost. Op dat moment reed een 16-jarige bestuurder van een tractor, uit Opende, op de Izermieden, uit de richting van Gerkesklooster en gaand in de richting van de kruising met de Bregeloane. De tractor stopte bij de kruising voor een personenwagen die uit de richting van Surhuisterveen kwam. Deze auto sloeg rechtsaf richting Gerkesklooster. De tractorbestuurder zag de motor niet aankomen vanuit de richting Surhuisterveen en reed de kruising op. De motor kon nog iets uitwijken, maar raakte de bumper van de tractor. De motorrijder kon zijn voertuig recht houden en tot stilstand brengen. Bij het afstappen viel hij op de grond: ambulancepersoneel constateerde een gebroken scheen- en kuitbeen. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Dokkum: controle
Vrijdag is door een motoragent van het district Noordoost toezicht gehouden bij de 11-steden wandeltocht. Als door de deelnemers over de rijbaan gelopen moest worden, paste het overige verkeer zich goed aan. Bij de wegwerkzaamheden tussen Damwoude en Dokkum werden twee automobilisten bekeurd omdat ze hun gordel niet omhadden. Eem motorrijder werd bekeurd omdat hij reed met een niet goedgekeurde kentekenplaat. Een 41-jarige inwoonster van Twijzelerheide had, op de Verlengde Stationsstraat in Zwaagwesteinde, een kind los voor in de auto. Hiervoor kreeg ze een bekeuring.

Dokkum: aanhoudingen
Vrijdag om 23.00 uut werd een spiegel vernield van een personenwagen, die stond geparkeerd aan het Zuiderbolwerk. Door een getuige werd een 16-jarige inwoner van Damwoude aangehouden. Ook een 16-jarige inwoner van Wouterswoude werd overgebracht naar het bureau. De twee behoorden tot een groepje van circa 15 jeugdigen. Onduidelijk was wie nu precies de spiegel heeft vernield. De rest van het groepje zal uitgenodigd worden op het bureau om duidelijkheid te scheppen.

Heerenveen: drie aanhoudingen na vechtpartijen
Zaterdag om 03.00 uur kreeg de politie een melding van vechtende jeugd op het Geert Willigenplein. Bij de komst van de politie werd het iets rustiger. Een 22-jarige inwoner van Scharsterbrug wilde echter nog steeds vechten. Na diverse waarschuwingen werd hij aangehouden. Toen de groepjes elkaar bleven opzoeken, vloog een 32-jarige inwoner van Exmorra vol in op een andere vechtersbaas. De politie probeerde de twee te scheiden, hetgeen uiteindelijk alleen maar lukte via de inzet van pepperspray. Toen een 28-jarige inwoner van Scharsterbrug zich hier weer mee wilde bemoeien is ook deze aangehouden. De drie zijn ovegebracht naar het bureau. Hier werd de inwoner van Scharsterbrug onwel, hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Later bleek dat hij door de spanning flauw was gevallen.

Sneek: verdachte aangehouden
Zaterdag om 02.20 uur was een 34-jarige inwoner van Joure aan het wildplassen tegen een geparkeerde auto op de Marktstraat. De man probeerder er, bij de komst van de politie, vandoor te gaan, maar hij kwam al na enkele meters ten val. De man is hierop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op weg hier naartoe uitte hij beledigende taal richting de politie. Voor het wildplassen en het beledigen kreeg de man een proces-verbaal.

Koudum: boot in brand
Zaterdag om 02.45 uur raakte een (zeil)boot in brand, die naast een woning stond aan de Hoofdstraat. De brand werd geblust door de brandweer. De bewoonster en kinderen zijn gewekt en bleven ongedeerd. De technische recherche zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

Damwoude: inbraak
Zaterdag omstreeks 05.00 uur werd ingebroken in een gebouw aan de Paardebloem. Op de Voorweg werd de verdachte, een 29-jarige inwoner van Damwoude, door de gealarmeerde politie aangehouden. De man had met een steen een raam vernield van 1.50 bij 0.6 meter. Binnen werd slechts een omgegooide asbak aangetroffen. De verdachte is overgebracht naar het bureau in Leeuwarden.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden
Zaterdag om 05.35 uur gooiden een 18-jarige en een 19-jarige inwoner van Leeuwarden een raam in van een winkel aan het Ruiterskwartier. De politie, die binnen 10 seconden ter plaatse was, kon, via een getuige, de twee mannen meteen aanhouden. De getuige had gezien dat de twee met een putdeksel het raam hadden vernield. De twee zijn overgebracht naar het bureau.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 8808272