Ingezonden persbericht


Persbericht 3 - za 31 mei 2003

Eurodusnie collectief
Postbos 2228
2301 CE Leiden
http://www.eurodusnie.nl
http://www.tegendeg8.tk
email: info@eurodusnie.nl

Overzicht protesten anders globalisten tijdens G8 top

Er zijn momenteel vier actiedorpen waar de duizenden andersglobalisten zich bevinden. Aan de Franse kant van de grens in Annemassa zijn twee kampen. Er is een Intergalactic Village en een VAAAG dorp. De meeste Eurodusniërs zitten in het Intergalactic Village.
In Lausanne, aan de andere kant van het meer, zijn ook twee actiedorpen. Een officiële camping en een door anarchisten gekraakte vrijplaats. De organisatiestructuur van alle actiedorpen is nagenoeg hetzelfde. De dorpen zijn opgedeeld in barrio's (Spaans voor "wijken"). Deze autonome wijken hebben vaak hun eigen politieke kleur en overleggen onafhankelijk van elkaar. Veruit de meeste wijken in Lausanne en Annemassa hanteren basisdemocratische (horizontale) principes. De wijken coördineren hun acties tijdens "interbarrio" overleggen waarbij alleen gedelegeerden van de wijken aanwezig zijn. Door het internationale karakter van de protesten verloopt het overleg dikwijls moeilijk.

Vandaag hebben er verschillende acties plaatsgevonden. In Annemasse kwam zaterdagmiddag de PS, de socialistische partij van Frankrijk, bijeen. De PS is de afgelopen jaren, onder leiding van Jospin, verantwoordelijk geweest voor de implementatie van een rigide neo-liberaal bezuinigingsbeleid. De komende dagen zullen er zowel in Lausanne als Annemasse blokkades komen van de belangrijkste vervoersaders richting Evian. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid al vannacht van start gaan.

Later op de avond volgt er meer informatie over de acties van komende nacht.