Ingezonden persbericht


Rotterdam, 31 mei 2003

YPSILON KOMT MET APARTE FOLDER OVER AANBOD BIJ EERSTE PSYCHOSE

Vanaf vandaag kunnen ook familieleden, partners en vrienden van mensen met een psychose in 1 oogopslag zien wat Ypsilon ze te bieden heeft. Nadat ze eerder een folder maakte over schizofrenie, heeft de vereniging nu een aparte strooifolder gemaakt voor mensen in de eerste fase. De folder verschijnt kort na de lancering van de website www.psychoseplein.nl die voor dezelfde groep is bestemd.

De gratis strooifolder is specifiek bedoeld voor familieleden die wel geconfronteerd zijn met een psychose, maar (nog) niet weten of sprake is van schizofrenie. "Juist voor deze groep zit er een grote lacune in de voorlichting", weet Ypsilonmedewerkster Marja Hasert. "Er bestaat maar weinig toegesneden foldermateriaal, waardoor familieleden worden opgezadeld met schizofrenie-informatie die niet op hen van toepassing is en waar ze ook niet van willen horen. Of ze krijgen juist niks en moeten zelf het wiel uitvinden."

Een gemiste kans, denkt ze, want de folder laat zien dat de Ypsilon deze groep met een uitgebreid aanbod weet te bedienen. Wat Hasert betreft verstrekken hulpverleners de folder dan ook direct bij het eerste contact dat ze met de familie hebben. "Mensen hebben baat bij gedegen informatie, een goed advies en bij contact met lotgenoten. Zij aan zij met de hulpverlening streeft Ypsilon ernaar om familieleden zo goed mogelijk op weg te helpen in een wereld die voor de meesten nieuw en onbekend is."

Gezien het eerdere succes van de gele strooifolder over schizofrenie is de groene psychosevariant direct gedrukt in een oplage van 30.000 stuks. "Als beginnetje", lacht Hasert. "Van de strooifolder over schizofrenie waren er aanvankelijk 'maar' 20.000 gedrukt. Daar waren we in een paar maanden doorheen. En uiteindelijk denken we dat deze nieuwe folder over psychose nog harder zal lopen. Er zijn immers meer mensen met een psychose dan met schizofrenie."

Alle GGZ-instellingen aangesloten bij de landelijke koepel zullen dit weekend enkele voorbeeldexemplaren ontvangen met de uitnodiging om gratis meer exemplaren te bestellen. Maar ook andere instellingen en particulieren kunnen bij Ypsilon aankloppen voor eigen exemplaren. Bestellen per e-mail aan ypsilon@ypsilon.org verdient daarbij de voorkeur, met vermelding van "strooifolder psychose", het aantal exemplaren en een adres. Desgewenst kan de bestelling worden gecombineerd met die van de strooifolder over schizofrenie.


---

Noot voor de redactie,