Ingezonden persbericht

Persbericht Skatebond Nederland

Arjan Mombarg wint 75 km in Bantega

Arjan Mombarg uit Vorden is zaterdag winnaar geworden van de 75 km lange Elfmerenskeelerwedstrijd in Bantega. Mombarg kwam, na twintig kilometer alleen op kop te hebben gereden, aan de eindstreep met ploegmaat Arjan Smit in zijn kielzog. Smit had in de laatste omloop van acht kilometer de achterstand van ruim één minuut op Mombarg goedgemaakt, maar hij gunde zijn teamgenoot de overwinning. Vorig jaar won Mombarg ook in Bantega (bij Lemmer).

De sprint om de derde plek werd gewonnen door Stijn Van Hove uit het Belgische Sint Andries. Hij zat in een achtervolgende groep met Fransman Philip Boulard, Roel van Hest, Ingmar Berga en Vlaming Jimmy Pierloot. De marathon was de eerste van vijf langeafstandsraces die meetellen in de Univé Topcompetitie.
Aanvankelijk leek Arjan Smit op de winst af te stevenen. Hij was ontsnapt en kwam na een omloop van 42 km met vijftien seconden voorsprong aan in Bantega, waar nog vier plaatselijke ronden van acht kilometer wachtten. Door een slordigheid van de organisatie reed Smit echter de verkeerde kant op, totdat hij door een haastig gevolgde jurywagen werd teruggehaald. Smits voorsprong was toen verdampt; hij kon aansluiten bij de kopgroep die hij eerder achter zich had gelaten. Smit bleef in die groep zitten tot de laatste ronde, waarna hij alsnog demarreerde om de achtervolging op koploper Mombarg in te zetten. ,,Ik had niet gedacht dat ik hem nog zou achterhalen, maar met een kilometer te gaan keek ik hem opeens in de rug,'' zei Smit, die 7 juni in Naaldwijk zijn nationale wegtitel verdedigt.
Voor Arjan Mombarg is het zijn vierde overwinning als A-rijder. ,,Ik denk dat ik deze zege ook een beetje verdiend heb omdat ik me vaak uit de naad heb gewerkt voor Arjan Smit en de ploeg,'' aldus Mombarg.
Stijn Van Hove, die dit seizoen al eerder op het erepodium stond, toonde zich tevreden met de derde plaats: ,,Dit is mijn eerste lange wedstrijd en het ging tamelijk goed." De eerste serieuze ontsnappingspoging in de wedstrijd kwam op naam van André Klompmaker en Mombargs Franse ploeggenoot Cédric Michaud. Klompmaker finishte als 19e. Michaud gaf voortijdig op.

Dames
Bij de vrouwen won Jenita Hulzebosch-Smit met minuten voorsprong. Ze besloot al vroeg in de race van 42 km alleen op avontuur te gaan. Eerst haalde Smit met een groepje vrouwen de enkele minuten eerder gestarte veteranengroep in. Daarna ging ze op jacht naar de groep C-rijders, die dáárvoor was gestart. ,,Zo zat ze nog bij ons, en opeens was ze weg,'' verklaarde de nummer twee op het erepodium, Vanessa Derous uit het Belgische Brugge. Derous won de eindsprint om de tweede plek van landgenote Hilde Goovaerts uit Zemst. In de dames-2-categorie was Lucy Witteman uit Oegstgeest de snelste. Tweede was Iris Prinsen, derde Dorien Verveld.

B-rijders
De uitslag in de B-categorie werd beïnvloed doordat de jury onverwacht besloot de rijders een ronde eerder te laten afsprinten, om niet in de war te raken met de A-rijders. Erik Tange uit Amsterdam won omdat hij toevallig op kop reed toen de groep de streep passeerde, gevolgd door Mark Hobma uit Blauwhuis en Arnoud Mooibroek uit Harderwijk.

C-rijders
Junior Stephan Wielinga won bij de C-rijders, voor Peter Schurink uit Utrecht en Wietse Jongsma uit Zwagerbosch. Voor Wielinga is het dit seizoen zijn zesde zege bij de junioren en de C-rijders samen.

Veteranen
De veteranen moesten hun meerdere erkennen in Vlaming Jean-Luc Ostyn, gevolgd door zijn landgenoot Eric Peirs en Albert Slomp uit Ruinen.

Karin Verhoef (SBN)

Meer info: www.skatebond.nl

Over Univé World on Wheels

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl