CORDAID

Braziliaanse meisjes dansen op Via del Mondo Kinderstem

Mensen in Nood maakt meisjes uit achterstandswijk weerbaar

Acht Braziliaanse meisjes treden op tijdens Via del Mondo Kinderstem in het weekend van 31 mei en 1 juni in Tilburg. De meisjes, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, dansen traditionele Braziliaanse dansen en Capoeira. De kinderen komen uit het gebied Zona da Mata, een arm gebied in Noord Brazilië. Mensen in Nood steunt daar het werk van de lokale organisatie Amunam, dat zich richt op emancipatie van de vrouwen. De danslessen zijn hier een voorbeeld van, ze zorgen ervoor dat de meisjes zelfvertrouwen krijgen en plezier maken.

In de provincie Pernambuco in Brazilië is ongeveer 80 procent van de bevolking werkloos. Veel jongeren zoeken andere manieren om geld te verdienen en komen zo in aanraking met prostitutie en drugs. Door de uitzichtloze situatie waarin veel families zich bevinden is er veel huiselijk geweld en komt seksueel misbruik van vrouwen vaak voor. Daarom vindt Mensen in Nood het belangrijk om het werk te steunen van Amunam dat opkomt voor de rechten van vrouwen en meisjes. Bij Amunam kunnen vrouwen een beroepsopleiding volgen, zodat ze economisch zelfstandig zijn. Ook geeft de club informatie over mensenrechten en seksualiteit. De dansgroep geeft jonge meisjes de mogelijkheid te ontspannen en plezier te maken, ook wordt er gewerkt aan hun zelfvertrouwen.

Via del Mondo Kinderstem wordt dit jaar voor de tweede keer in Tilburg gehouden, voorafgaand aan Festival Mundial. Twee dagen lang zijn er in de straten van Tilburg kinderen van over de hele wereld te zien. Met het festival wordt aandacht gevraagd voor de kracht, creativiteit en kunsten van kinderen over de hele wereld. Mensen in Nood is de hoofdsponsor van het festival. Met haar speciale programma Kinderstem helpt Mensen in Nood wereldwijd kinderen die onder moeilijke omstandigheden moeten opgroeien, zoals straatkinderen, kinderen in oorlogssituaties, seksueel misbruikte kinderen, kinderen in vluchtelingkampen, etc. Vaak blijken kinderen zelf goed in staat hun leven op te bouwen, zij kunnen daarbij onze steun goed gebruiken.