Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

28-05-2003
Fiets 'm d'r in
Zaterdag 31 mei

Fiets 'm d'r In en Spijkerbroek Hangen

Voor de 32e keer organiseert de TROS Te land, Ter Zee en in De Lucht. Het overbekende en populaire water - en behendigheidsspektakel is daarmee het langst lopende amusementsprogramma op de Nederlandse televisie. Mensen thuis, maar vooral ook in de diverse gemeenten, kunnen genieten van de prachtigste bouwwerken, creatieve kostuums en kleurrijke voertuigen. Dit jaar worden zeven gemeenten aangedaan. Stadskanaal is uitgekozen voor het onderdeel Fiets 'm d'r In.

Bij dit onderdeel is het de taak aan de deelnemers om, gezeten op een fiets of een daarvan afgeleide constructie, over een smalle balk te fietsen. De balk is aangebracht op ongeveer een meter boven het water. De parcourslengte bedraagt zo'n tachtig meter. Degene die het traject het snelst aflegt is de winnaar. Veder liggen er fraaie prijzen klaar voor de meest creatieve constructie en de pechvogel van de dag.

Nieuw is het onderdeel Spijkerbroek Hangen. In de ochtend vinden daar de voorronden van plaats. Op het droge. In de middag komen de finalisten boven water in actie.

De presentatie is in handen van de presentatoren Bert Kuizenga, bekend van onder andere Lunch TV en Nance, die elke avond te zien is in Lingo.

Bert Kuizinga en Nance

Wat gaat er zaterdag 31 mei allemaal gebeuren

07.00 uur start van het opbouwen
08.00 uur aankomst van de deelnemers
09.00 uur start van de technische keuring van de voertuigen 09.30 uur Nance, Bert en de jury bezoeken het rennerskwartier 09.30 uur start inschrijving Spijkerbroek Hangen bij de TROS balie 10.30 uur voorronden van Spijkerbroek Hangen
12.00 uur start van de wedstrijd en de opnamen
±15.00 uur finale Spijkerbroek Hangen
17.30 uur prijsuitreikingen
18.00 uur einde opnamen

Op de Europalaan is een gezellig horecaterras met live-muziek ingericht

Plattegrond centrum

Doe mee met Spijkerbroek Hangen! Aanmelding op zaterdagmorgen 31 mei.

Spijkerbroek Hangen is een nieuw onderdeel. Ben je veertien jaar of ouder en je wilt meedoen, dan kan dat. Je kunt je op 31 mei tussen 9.30 uur en 10.30 uur aanmelden bij de balie van Ter Land, Ter Zee en in De Lucht bij de Eurobrug aan de Hoofdkade.

De voorrondes starten om 10.30 uur. Hiervan worden ook opnames gemaakt. De voorrondes vinden plaats boven zand. Het is de bedoeling zo lang mogelijk aan een spijkerbroek te blijven hangen. De twaalf besten gaan door naar de finale, later op de dag. Dat is uiteraard boven het water. Voor de winnaar ligt een fantastisch spijkerbroekenpakket klaar. De overige elf finalisten winnen een spijkerbroek.

Om het geheel een vrolijke tint te geven worden de deelnemers verzocht zich in een leuke of gekke creatie te hullen.

Deelnemers uit de Achterhoek schenken fiets aan Freddie Pranger

Ze komen uit de Achterhoek. Een groep vrienden die al vanaf de lagere school met elkaar omgaan. Een van hen, Jan Willem Boezel, gaat op 4 juni trouwen. De groep verzint elke keer een stunt wanneer er weer een huwelijk op stapel staat. Jan Willem mag dus meedoen aan Fiets 'm d'r In. Jan Willem Boezel is directeur en mede-eigenaar van Van Raam, een bedrijf dat aangepaste fietsen maakt. Ook een aantal jongens uit de groep werkt bij zijn firma. Zo ontstond het plan om de fiets, waarmee Jan Willem aan Fiets 'm d'r In gaat meedoen na afloop te schenken aan iemand in Stadskanaal die een aangepaste fiets best kan gebruiken. En die is er! Unaniem werd besloten de fiets te schenken aan Freddie Pranger, een verstandelijk en lichamelijke gehandicapte inwoner uit Stadskanaal. Freddie raakte vorig jaar augustus ernstig gewond bij een verkeersongeval. Lange tijd werd voor zijn leven gevreesd. Als door een wonder is hij er weer helemaal bovenop gekomen. Hij kan ook weer aan het verkeer deelnemen, maar eigenlijk zou daar een aangepaste fiets voor moeten komen. Het aanbod van de sympathieke Achterhoekers kwam dan ook wel heel erg op het juiste moment. Zaterdagochtend komen de supporters van Jan Willem per bus aan in Stadskanaal. Maar liefst zestig man (en vrouw) zal hun favoriet gaan aanmoedigen. Om elf uur wordt het gezelschap door Burgemeester Jur Stavast ter hoogte van de Eurobrug onthaald op koffie met gebak. Dan ook zal Freddie symbolisch zijn fiets overhandigd krijgen.

Freddie Pranger

Verkeerssituatie:

Stadskanaal voor scheepvaart gestremd, Hoofdstraat en Hoofdkade afgesloten, busdiensten Arriva gewijzigd.

De opbouwwerkzaamheden van het parcours en de decors duren de hele week. Vanaf donderdag 29 mei worden de werkzaamheden intensiever en kan het verkeer op de Hoofdkade en Hoofdstraat van tijd tot tijd even worden stilgelegd. Zaterdag 31 mei zijn De Hoofdstraat en Hoofdkade vanaf de Esperantolaan/Drouwenerbrug tot aan de Beneluxlaan/Margrietlaan voor alle verkeer afgesloten. De Stationslaan is afgesloten vanaf De Molenwijk tot en met de Eurobrug. Het Stadskanaal is in diezelfde week, tot en met maandag 2 juni 08.00 uur voor alle scheepvaart gestremd en worden de bruggen niet bediend. De busdiensten van Arriva zijn gewijzigd. Let op de informatie in de bussen en bij de bushaltes aan de Hoofdstraat.

Parkeren voor bezoekers en deelnemers

Voor bezoekers en deelnemers zijn aparte parkeerplaatsen ingericht die duidelijk met borden worden aangegeven. Van daaruit is het parcours aan de Hoofdstraat/Hoofdkade gemakkelijk te bereiken. Vanwege de grote drukte is het advies voor inwoners van Stadskanaal: doe net als de deelnemers en pak ook de fiets!

Het publiek mag overal bij

Een van de charmes van het evenement is de mogelijkheid voor het publiek om alles van nabij te volgen. Rondom het water is er aan de Hoofdkade en de Hoofdstraat volop ruimte om een mooi plekje te zoeken. Ter hoogte van de Eurobrug is het TV dorp opgesteld. Daar is ook het rennerskwartier. Wie een kijkje wil nemen is welkom. De opnames gaan de hele dag door. Niet alleen van het fietsspektakel zelf komen beelden op TV maar ook van het gebeuren er om heen.

Bert Kuizinga

TV Opnamen als feestelijke afsluiting van De Pleinlijn

Maanden achtereen hebben de bewoners van Stadskanaal, in het bijzonder zij die in het centrum wonen, de nadelige effecten van een omvangrijke verkeersreconstructie moeten ondergaan. Nu het einde van de reconstructie in zicht is vond het college van B&W in het populaire TROS TV programma Te Land, Ter Zee en in De Lucht een prima aanleiding om de burgerij te bedanken voor het opgebrachte geduld

Met de nieuwe route vinden bezoekers van het centrum van Stadskanaal snel en gemakkelijk een parkeerplek. Er gelden wel een aantal spelregels. De maximumsnelheid is 30 km per uur. Iedereen maakt gebruik van dezelfde rijbaan. Voetgangers kunnen overal oversteken. De overige weggebruikers moeten daar op letten. Verkeer van rechts heeft voorrang. Eenmaal op de route door het centrum, dat overal duidelijk staat aangegeven, wordt men langs alle parkeerplaatsen geleid. Alle vrije plaatsen worden op borden aangegeven. Behalve de ondergrondse parkeergarage zijn alle parkeerplaatsen gratis. De route is niet ontworpen als snelle doorgang. Wie vlot van de ene naar de andere kant van Stadskanaal wil wordt geadviseerd om de Atlantislaan of de N366 te nemen. De pleinlijn zal in de loop van het najaar helemaal klaar zijn.

Pleinlijn